Dit keer in Like a pro: wat is dé cocktail voor dit najaar? En hoe maak je die?

We vroegen het Andrei Talapanescu, hoofdbartender van de Pulitzer's Bar Amsterdam.

'Voor dit seizoen hebben we een menu ontwikkeld dat naadloos aansluit op onze stijl en sfeer. Een drankje waar we ontzettend trots op zijn is Valley of Ashes, geïnspireerd op de industri:ele dumpzone tussen East Egg en New York, zoals beschreven in The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald.

https://media1.tenor.com/images/520e101b7d01ee075a732bf4dcd2d63b/tenor.gif?itemid=4498510

In plaats van een rijk, vet en smokey drankje, is Valley of Ashes een cocktail met een scherp karakter. Bestaande uit hete kruiden, zoals Spaanse en lange peper. Pittig dus, maar door het gebruik van limoen-citroen-sherbet (een zoetzure basissiroop) is het drankje als geheel een verfrissend goedje met een subtiele kick. Wat ons betreft is dit hét absolute herfstdrankje. Om Valley of Ashes te serveren, moet je eerst een long-pepper-Falernum (een siroop van Falernum en lange peper) en een limoen-citroen-sherbet maken.'

Dat gaat als volgt (recept voor 1 drankje).

> Long-pepper-Falernum

'Laat 7 g pepers in 25 ml Falernum trekken. Kook het geheel 1 uur sous vide (dus de pepers in Falernum vacuüm verpakt, google maar even hoe dat moet, red.) op 60 graden. Deze manier van koken geeft de cocktail een andere, muskachtige dimensie.'

> Limoen-citroen-sherbet

'Voor de limoen-citroen-sherbet meng je 10 g citroenschil en 8 g liemoenschil met 400 ml limoensap, 400 ml citroensap, 500 g suiker en 5 g Maldon-zeezout. Na het schudden kun je het goedje nog zo'n vier weken bewaren in de koelkast.'

'Nu je alle voorbereidingen hebt gedaan, kun je gaan shaken.'

40 ml Bourbon Whisky

30 ml limoen-citroen-sherbet

25 ml long-pepper-Falernum

3 scheutjes Dr. Adam Aphrodite Bitters

1 el The Bitter Truth Pimento Dram Allspice Liqueur

'Schud alles door elkaar met ijs en serveer in een glas vol ijsklontjes.'

Liever deze cocktail voor je laten maken? Andrei serveert 'm voor je in Pulitzer's Bar Amsterdam. Leuk detail: als mooie garnering krijg je eetbare as bij je cocktail.'

De oorspronkelijke versie van dit artikel verscheen eerder in ELLE november 2017.