Wie een van bovengenoemde celebrities of andere Amerikanen op Instagram volgt zag het voorbijkomen: de hashtag #FreeCyntoiaBrown, met daarbij enkele woorden die het verhaal van Cyntoia Brown in een notendop vertellen. Maar dat is eigenlijk niet hoe haar verhaal zou moeten worden verteld, in een notendop. Daarom op een rij: wíe is Cyntoia Brown en wat is er met haar aan de hand?

instagramView full post on Instagram

Als je deze tekst op Instagram leest bekruipt je direct een Making A Murderer-gevoel. En dat is terecht, maar met als belangrijk verschil dat Cyntoia daadwerkelijk een moord beging, maar wél uit zelfverdediging. Iets waar ze 51 jaar voor moet boeten.

De feiten op een rij:

> Cyntoia Brown uit Tennessee komt uit een familie met een lange geschiedenis in seksueel en verbaal misbruik jegens vrouwen.

> Op haar zestiende liep ze weg van huis en belandde in de handen van een pooier genaamd Cut Throat die haar misbruikte en haar eropuit stuurde om zich te prostitueren.

> Op die manier kwam ze op een dag in aanraking met de 43-jarige realtor Johnny Mitchell Allen, die haar met zich mee naar huis nam om betaalde seks met haar te hebben.

> Allen liet Cyntoia onder andere de wapens zien die hij in huis had liggen en gedroeg zich op een manier die haar bang en nerveus maakte. Op het moment dat ze dacht te zien dat hij naar een wapen reikte om haar iets aan te doen, greep ze zelf een van de wapens en schoot hem dood.

> De aanklagers beweerden dat ze hem doodschoot voor geld en Cyntoia werd schuldig bevonden aan first degree murder en veroordeeld voor 51 jaar gevangenisstraf, waarvan ze nu dus al flink wat jaar heeft gezeten.

> In 2011 kwam Me Facing Life: Cyntoia's Story uit, de documentaire die Dan Birman maakte over de case door haar zes jaar lang te volgen, tijdens de rechtszaak en daarna, en die hartverscheurende details over het verhaal in beeld brengt.

Waarom is ze nu, zes jaar na die documentaire, opnieuw in het nieuws?

Beelden uit de Me Facing Life: Cyntoia's Story belandden op social media, nadat nieuwszender Fox17 een nieuw segment uitzond met daarin een update over de case, en werden massaal gedeeld. Veel mensen zijn woest over het feit dat een kind onder deze omstandigheden zo'n extreem lange gevangenisstraf kon krijgen. De online petitie voor een presidentieel pardon voor Cyntoia, die al in 2013 werd gestart, is daardoor in de afgelopen twee dagen enorm veel getekend.

Je moet weten: in de jaren na Cyntoia's rechtszaak is de wetgeving in Amerika veranderd. Zou alles zich vandaag hebben afgespeeld, dan zou ze als slachtoffer van 'human trafficking' zijn vervolgd, en als kind in plaats van volwassene.

De #FreeCyntoiaBrown-berichten bereikten zoals gezegd ook celebrities, die eveneens hun woede uitten op social media. Kim Kardashian West heeft naar verluidt nu zelfs haar eigen team van advocaten ingeschakeld om te zien wat zij kunnen doen om Cyntoia te helpen.

Tijdens de jaren die Cyntoia al uitgezeten heeft behaalde ze haar HBO-diploma - momenteel is ze bezig met een bachelor - en zette ze zich in als mentor voor andere jonge meisjes in de gevangenis.

Bekijk hieronder de volledige documentaire Me Facing Life: Cyntoia's Story. Hier lees je een indrukwekkend artikel dat die de maker ervan, Dan Birman dus, over de zaak en zijn filmproject schreef.