Black Friday staat voor de deur, het Amerikaanse equivalent van de Drie Dwaze Dagen, x1000, met megakortingen en - toen er nog geen corona was - hysterisch winkelpubliek. Het fenomeen heeft inmiddels ook flink voet aan de grond gekregen in Nederland.

Black Friday komt eraan

Nu zijn we bij ELLE niet vies van nieuwe kleren scoren voor fijne sale-prijzen (lees hier precies waar je welke modedeals, beautydeals en gadgetdeals kunt vinden), maar onze tip met een grote letter T daarbij is: koop vooral bewust. Laat je geen miskopen aansmeren en investeer in items die je sowieso al dolgraag wilde hebben, die nog ontbraken in jouw duurzame capsule wardrobe of die sowieso lekker tijdloos zijn zodat ze langer dan een seizoen meegaan. Lees bijvoorbeeld hier op welke 9 key items team ELLE dit jaar aast tijdens Black Friday.

Nu we toch in de adviesmodus zitten: volgens het Norton Cybersecurity Insights Report zijn van een op de negen Nederlanders in 2018 bankgegevens gestolen tijdens het online shoppen. En onder de 2,4 miljoen mensen die dat jaar getroffen werden door cybercrime is er zelfs bij 11% sprake geweest van identiteitsdiefstal.

Om ervoor te zorgen dat je tijdens Black Friday en in de decembermaand met een gerust hart je bestellingen kunt plaatsen, heeft informatiebeveilingsbedrijf Symantec een aantal handige tips op een rijtje gezet. Komen ze.

Tips tegen cybercriminaliteit

1. Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook

Cybercriminelen weten dat Black Friday-fans dol zijn op koopjes. Val niet voor té lage prijzen, as in: 'gratis' of spotgoedkoop. Uiteindelijk kan je dat flink wat kosten.

2. Let op neppe websitelinks

Probeer geen tijd te besparen door op een e-mail te klikken die je direct naar je favoriete winkel lijkt te leiden. Cybercriminelen zijn experts in het creëren van websites die sprekend lijken op die van je favoriete merk. Typ het adres van je favoriete winkel dus zelf in de browser en let goed op wat je intypt.

3. Ga zorgvuldig om met wachtwoorden

Gebruik een complex wachtwoord voor elk online account dat je hebt en werk je wachtwoorden regelmatig bij. Sterke wachtwoorden zijn een combinatie van cijfers, symbolen, hoofdletters en kleine letters.

4. Organiseer je online shoppinggedrag

Maak een e-mailaccount aan dat specifiek bedoeld is voor jouw online aankopen. Zorg dat het account zo min mogelijk informatie bevat en gebruik het ook niet voor iets anders, zoals online bankieren, zakelijke dingen of familiezaken.

5. Bescherm je bankgegevens

Kijk altijd of er een 'hangslot-icoon' in de browser staat wanneer je een online betaling doet. Dit symbool geeft aan dat de website die je bezoekt gebruik maakt van encryptie om je te beschermen, zo kunnen cybercriminelen je persoonlijke gegevens niet achterhalen. Laat ondanks het hangslot-icoon een website nooit je creditcardgegevens onthouden. Typ de gegevens steeds opnieuw in wanneer je opnieuw wil winkelen.

6. Vermijd onbetrouwbare netwerken

Vermijd het gebruik van draadloze netwerken en openbare of gedeelde computers om een online betaling te doen. Hackers kunnen eenvoudig de informatie en inloggegevens van je account vastleggen en zo je geld stelen. Extra veilig is het aanschaffen van een aparte creditcard met weinig kredietlimiet, speciaal voor je online aankopen. Met een creditcard ben je overigens wel vaak verzekerd voor zulke narigheden, maar toch wil je het liever vermijden.

7. Hou je software up-to-date

Voeg een beveiligingssoftware-update toe aan je Black Friday-boodschappenlijstje. Cybercriminelen zijn geavanceerder dan ooit tevoren en springen in op elke trend om malware te verspreiden en je persoonlijke gegevens te stelen.

8. Controleer afschrijvingen

Controleer zo vaak mogelijk de afschrijvingen van je creditcard om te controleren op onverwachte transacties.

Shop: effen mondkapjes
oroblu niet medisch mondkapje
Niet-medische mondkapje

Oroblu, € 9,95

SHOP

De Bijenkorf
opus niet medisch mondkapje met glanzende finish
Niet-medisch mondkapje met glanzende finish

Opus, € 9,95

SHOP

De Bijenkorf
isko vital niet medisch mondkapje
Niet-medische mondkapje

ISKO Vital, € 5,95

SHOP

De Bijenkorf
mango
niet medisch verstelbaar mondkapje
Niet-medisch verstelbaar mondkapje

Mango, € 9,99

SHOP

De Bijenkorf