Het ziet ernaar uit dat Brendan Dassey, bekend van Netflix' true crime-documentaire Making A Murderer, toch niet vrij zal komen. In 2016 oordeelde een rechter dat Dassey's bekentenis, afgegeven onder twijfelachtige omstandigheden zoals te zien is in de Netflix-docu, niet geldig was en de zwakbegaafde jongen meteen vrijgelaten zou moeten worden.

De staat Wisconsin ging na deze uitspraak in hoger beroep en vrijdag besloten vier van de zeven rechters die zich opnieuw over de zaak bogen, dat Dassey's verklaring wél geldig is. Volgens hen sprak de jongen uit eigen wil met de politie en had zijn moeder toestemming gegeven:

'Dassey spoke with the interrogators freely, after receiving and understanding Miranda warnings, and with his mother's consent. The interrogation took place in a comfortable setting, without any physical coercion or intimidation, without even raised voices, and over a relatively brief time. Dassey provided many of the most damning details himself in response to open-ended questions.'

Dit betekent dat Dassey's levenslange gevangenisstraf onveranderd blijft. De jongen zat overigens al die tijd nog in de gevangenis in afwachting van het hoger beroep.

HOE ZAT HET OOK AL WEER?

Even een kleine opfrisser: in de razendpopulaire Netflix-docuserie Making a Murderer zagen we hoe de zwakbegaafde Brendan Dassey door de politie werd misleid en de belofte kreeg dat-ie niet in de gevangenis zou belanden als hij zou bekennen dat hij zijn oom Steven Avery had geholpen met de moord op fotografe Teresa Halbach.

De toen 16-jarige Brendan was op beeld duidelijk verward en vertelde later in een opgenomen telefoongesprek met z'n moeder dat-ie echt niets had gedaan. Om het allemaal nog erger te maken kreeg Dassey een advocaat toegewezen die niet aan zijn kant stond en was de advocaat nooit aanwezig als Brendan Dassey ondervraagd werd, iets wat tegen de wet is.

Tijdens het proces vertelde Dassey dat er niets waar was van zijn bekentenis, maar hij werd in 2007 door een rechtbank in Wisconsin toch tot levenslang veroordeeld wegens het verkrachten en vermoorden van Teresa Halbach.

Vorig jaar oordeelde een rechter dat zijn verklaring toch niet geldig was en dat de jongen direct vrijgelaten moest worden. Dit besluit is vrijdag tenietgedaan.

De advocaten van Dassey hebben aangegeven de zaak nu naar de Amerikaanse Supreme Court te brengen in de hoop hem alsnog vrij te krijgen.