Je hebt het nieuws misschien al een tijdje geleden voorbij zien komen: er zou een nieuwe planeet zijn ontdekt, Ophiuchus, en waar het eigenlijk op neerkomt is dat die nieuwe planeet de hele astrologie f*ckt. Steenbokken zouden geen Steenbokken zijn, Leeuwen zijn misschien wel onterecht Leeuw, Schorpioenen waren misschien wel toch Tweelingen – het is verschrikkelijk.

We wendden ons tot onze alltime astroloog Bernard Fitzwalter om te checken wat we met dit nieuws moeten.

Kort antwoord: niks aan de hand, je nog steeds het sterrenbeeld.

Lang antwoord: het nieuws zingt al langer rond. Fitzwalter:

'Iedere paar jaar zie je dat dit nieuws opduikt, waarschijnlijk in nieuwsluwe periodes. It's rubbish.'

Niet helemaal nieuw dus, Ophiuchus. Maar wat moeten we met Ophiuchus? Fitzwalter:

'Dit wordt een technisch verhaal, maar ik hoop dat ik duidelijk ben. Er zijn oorspronkelijk twaalf sterrenbeelden. Dit zijn de twaalf sterrenbeelden waar de zon in een jaar tijd doorheen reist. Het zijn er twaalf omdat de Babylonische wiskunde met hoeveelheden van 12 en 60 werkt (dat is waarom er 360 graden in een cirkel zitten) en zij de eersten waren die astrologie gebruikten.

Doordat ze het pad van de zon in twaalven verdeelden, hadden ze een kalender met twaalf maanden. Twaalf kan ook makkelijk worden gedeeld door twee, drie en vier, waardoor je een serie van symbolische betekenissen aan de sterrenbeelden kan geven, zoals of het een lucht-, water-, vuur-, of aardeteken is. Op die manier worden interpretaties en betekenissen op elkaar gestapeld: astrologie moet filosofisch en praktisch zijn. Een dertien tekens tellend sterrenstelsel kan niet op diezelfde manier worden verdeeld, waardoor er minder ruimte is voor interpretatie.

Na de uitvinding van de telescoop, begonnen astrologen het sterrenstelsel in kaart te brengen; verschillende grenzen werden rond sterrenstelsels gezet, zoals landen ook grenzen hebben. Er werd een klein stukje ruimte ontdekt tussen Schorpioen en Boogschutter, en het werd Ophiuchus genoemd, al ligt het nog iets noordelijker dan Schorpioen en Boogschutter. En ja, de zon gaat hier ook ieder jaar doorheen, maar Ophiuchus ligt niet op het 'hoofdsterrenstelsel'.

Hoe het met die Babyloniërs zat? Die waren, net als de Grieken, óók op de hoogte van Ophiuchus (er staat een mooie omschrijven van Ophiuchus in de Phaenomena of Aratus, in 275 voor Christus geschreven). Ook de Babyloniërs namen Ophiuchus niet op in het 'hoofdsterrenstelsel' van twaalf sterrenbeelden. De astrologie werd in de loop der tijd doorgegeven aan Grieken, Romanen, Arabieren, and so on, tot op vandaag. De twaalf tekens behoren tot het hoofdsterrenstelsel: en nee, daar hoort zo'n klein stukje ruimte als Ophiuchus niet tussen.'

Oké dan. What the F. did you just read?

via GIPHY

Maakt niet uit: belangrijkste is dat je nog steeds je eigen sterrenbeeld bent. Gefeliciteerd.