Mercury retrograde.

Zeg het tegen een fervent horoscopenlezer en z'n rug gaat rillen. Mercury retrograde is hommeles, is de gedachte, en ja: vaak gaan dingen tijdens een Mercury retrograde-periode net anders dan hoe je het gewend bent of wilt, maar dat betekent niet dat je per se de klos bent. Het biedt namelijk ook kansen; zo wordt een Mercury retrograde-periode gezien als perfect moment voor reflectie en het evalueren van allerlei dingen.

Wat is er precies aan de hand? Planeet Mercurius draait met 'n grote snelheid om de zon en in ongeveer een jaar ook langs 'de sterrenbeelden'. Vanaf de aarde gezien lijkt het alsof we Mercurius op een bepaald punt inhalen, waardoor Mercurius achteruit lijkt te gaan. De planeet heerst volgens de astrologie over communicatie, reizen, technologie en het maatschappelijke systeem, en in retrograde gaat er dan een hoop mis. Plus: op ieder sterrenbeeld heeft de Mercury retrograde weer een andere invloed.

We zetten 't voor je op een rij. O, en ook goed om te weten: de Mercury retrograde-periode waar we momenteel in zitten duurt tot 22 december.

Ram

Heart, Red, Organ, Font, Love, Neon, Graphics, Space, Symbol, Number, pinterest
Getty Images

Je bent het eerste teken in het sterrenstelsel, en je bent dan ook een leider, iemand die voorop gaat en het pad leidt. Je wint graag en hebt een vechtersmentaliteit, maar Mercury retrograde vraagt je nu om die mentaliteit eventjes los te laten. Jouw manier: je ergens in storten en later wel zien waarom. Deze periode vraagt juist van je dat je eerst nadenkt waar je voor wilt staan. Dat betekent in de praktijk: probeer tot 22 december niet als een wildebras voorop te lopen, want je zult lukraak hier en daar fouten maken. Niet te impulsief zijn, dus.

Om te onthouden: 'Als ik beter leer welke dingen tijdloos en belangrijk voor me zijn, kan ik ook beter omgaan met even stilzitten en stilte.'

Stier

Pink, Light, Astronomical object, Font, Space, Design, Neon, Star, Technology, Graphics, pinterest
Getty Images

Je weet heel goed wat je wilt, en je weet daar goed en lang voor te vechten én het te beschermen. Dat maakt je een goede tegenstander en een loyale vriendin, geliefde of familielid voor ieder die een plekje in je hart heeft. Deze Mercury retrograde houdt je een spiegel voor over je vermogen tot delen, en of dat in proportie is.

Omdat je zo gehecht bent aan de dingen en mensen waar je van houdt, bestaat er een kans dat je tijdens deze Mercury retrograde ongemerkt mensen overdondert terwijl je bezig bent te krijgen wat je wil. Je ben te leuk om kortzichtig te zijn, Stier. Kalm aan een beetje. Word nieuwsgierig naar wat andere mensen drijft.

Om te onthouden: 'Ik kan dingen ook gelimiteerd doen, waardoor ik mijn welzijn in gelijkwaardige mate kan delen met mijn geliefden.'

Tweelingen

Purple, Light, Neon, Violet, Font, Visual effect lighting, Line, Technology, Graphics, Space, pinterest
Getty Images

Oh, Tweelingen. Ze kunnen zo veel verschillende soorten en vormen relaties aangaan, maar deze Mercury retrograde dwingt je om de mensen om je heen te zien zoals ze nu zijn.

Het is makkelijk — maar niet per se goed — om je lief nog steeds verantwoordelijk te houden voor dingen die in het verleden zijn gebeurd of fouten die vroeger zijn gemaakt. Probeer tot 22 december het heden van het verleden te scheiden, Tweelingen.

Om te onthouden: 'Als ik schaduwfiguren uit het verleden loslaat, kan er ruimte ontstaan voor wie m'n geliefden op dit moment zijn.'

Kreeft

Purple, Violet, Neon, Font, Number, Symbol, Graphics, Space, Graphic design, Circle, pinterest
Getty Images

Je bent iedereens life coach, Kreeft, maar Mercury retrograde draait de spotlights nu om naar jou: je kunt niet aan anderen geven wat je zelf niet hebt, Moon Child. Doe je dat wel, dan kan het alleen maar misgaan: jij bouwt langzaam wrok op, en je geliefden zullen sowieso bij je falen, omdat ze niet weten hoe moe je inmiddels bent.

Prioriseer je eigen agenda en organisatie en je gezondheid en stel grenzen, zodat je energie tot de 22e wordt gespaard. Je zult je schuldig voelen, maar dat is in deze een verspilde emotie: laat he tgaan.

Om te onthouden: 'Ik hou mezelf sterk en spaar mijn kracht, zodat ik weer iets kan betekenen voor iemand als het echt nodig is, en als diegene er goed mee om kan gaan.'

Leeuw

Light, Font, Space, Graphics, Neon, Number, Star, Symbol, pinterest
Getty Images

De dagen worden korter, maar dat betekent niet dat jij aan passie verliest, Leeuw. Je straalt energie en warmte uit naar je hele omgeving, maar tijdens de Mercury retrograde kun je je energie beter wat meer naar binnen richten.

Om te onthouden: 'Ik bewaak m'n energie voor later, zodat ik de dan de leider kan zijn die ik dien te zijn.'

Maagd

Blue, Electric blue, Light, Font, Neon, Sky, Graphics, Space, Symbol, pinterest
Getty Images

Deze Mercury retrograde test hoe je je verhoudt tot je jeugd en de dingen die je zijn geleerd. Het helpt je tot eind december om met een nieuwsgierige en kritische blik naar de ideologieën van je ouders te kijken (die hopelijk hun best deden met de middelen die ze hadden). Of je het nu wilt of niet, het vergeven van je ouders hoort bij volwassen worden.

Om te onthouden: 'Ik ga terug naar de wortels in mijn jeugd en herstel voorouderlijke patronen uit het verleden, zodat ik een betere en gezondere versie van mezelf kan doorgeven aan eventuele volgende generaties.'

Weegschaal

Light, Space, Electric blue, Visual effect lighting, Atmosphere, Circle, Graphics, Star, Galaxy, Astronomical object, pinterest
Getty Images

Als Weegschaal ben je oprecht benieuwd naar hoe anderen werken, en dus heb je graag betekenisvolle gesprekken en ontmoetingen. Deze Mercury retrograde zal echter je communicatievaardigheden testen. De ironie is dat het dat doet door het heel druk voor je te maken in december. Je kunt geen betere denker of spreker worden, zonder pro-actief te handelen: dubbelcheck texts, emails, belletjes, projecten en details, zodat je erop kunt vertrouwen alles te hebben gedaan wat in je macht ligt.

Om te onthouden: 'Ik evalueer mijn eigen inner world en hoe ik communiceer, zodat ik in de toekomst een betere balans vindt tussen begrijpen en begrepen worden.'

Schorpioen

Light, Aqua, Font, Neon, Electric blue, Graphics, Neon sign, pinterest
Getty Images

Een gefocuste Schorpioen vecht voor mensen, projecten en ideeën waar ze gepassioneerd over zijn. Deze Mercury retrograde test je waarden en waar je je energie op wilt richten. Je hoeft niet onverschillig of apathisch te worden, maar je kunt wel nadenken over waar je je over wilt opwinden tot de 22e, en vooral ook wanneer en waarom.

Om te onthouden: 'Ik ga zorgvuldig met mijn waarden om en kies waar ik om wil geven, zodat ik mijn hart niet verlies aan situationele zaken die buiten mijn controle liggen.'

Boogschutter

Green, Light, Visual effect lighting, Technology, Laser, Graphics, Neon, pinterest
Getty Images

Je bent intelligent, in mentaal opzicht flexibel en je bent zeer communicatief. Je scherpte is een groot cadeau voor de wereld, en je omgeving leunt daar meer op dan je doorhebt. In veel situaties weet jij het lichtpunt te zien. Deze Mercury retrograde test je inner guidance. Tot de 22e zul je je intuïtie moeten proberen te versterken.

Om te onthouden: 'Ik besef opnieuw dat ik al weet wat ik op dit moment moet weten, en dat de waarheid me zal leiden.'

Steenbok

Green, Light, Technology, Neon, Font, Visual effect lighting, Graphics, Space, Neon sign, pinterest
Getty Images

Steenbokken begrijpen meer van de wereld als ze zich op de praktische kant van het leven mogen richten. Deze Mercury retrograde confronteert je met je emotionele (on)bewustzijn, iets waar je je vaak niet comfortabel bij voelt. Maar vrees niet, want deze keer helpt het je erachter te komen welke gewoontes je moet laten gaan, zodat je sneller de top bereikt. Onze psyche houdt zichzelf gezond door detoxprocessen, dus soms moeten dingen van ergens diep vandaan komen, om hier in het bewustzijn te worden gecorrigeerd.

Om te onthouden: 'Ik ontdoe me van lichte angsten en onderhuidse gewoontes die mijn wonden beschermen, zodat ik beter kan gaan presteren.'

Waterman

Green, Light, Visual effect lighting, Lighting, Technology, Floodlight, Graphics, Space, pinterest
Getty Images

Een Waterman gedijt uitstekend in fantastische vriendschappen, en je bent dan ook het gelukkigst als je je als individu in groepen mag bewegen. De Mercury retrograde gaat bij jou hierover. Je zult merken dat je de banden met met vroegere vrienden wil aanhalen, (voormalige) vrienden met wie je veel geschiedenis hebt. Tijdens het proces zul je op verschillende communicatiekruispunten staan, en als je daar slim mee omgaat, word je nog beter in vriendschappen.

Om te onthouden: 'Ik herenig mezelf met vroegere loved ones, zodat ik de liefde die ik uit het verleden heb geleerd kan toepassen op de huidige relaties.'

Vissen

Astronomical object, Star, Space, Font, Midnight, Universe, Graphics, Darkness, pinterest
Getty Images

Twee vissen die ieder een andere kant op zwemmen: je kunt alles doen wat je wilt, Vissen, en dat brengt wat verantwoordelijkheid met zich mee. De Mercury retrograde schudt je vissenkom een beetje op, en dat merk je vooral op werk. Blijf optimistisch over wat de toekomst zal brengen en zorg dat er geen losse eindjes zijn; lever, en lever goed.

Om te onthouden:'Ik ontdoe me van beperkende gedachtes over mezelf, zodat ik alles eruit haal wat erin zit.'

Van: Cosmopolitan US