Duizend songs. Dit ieniemienie apparaatje uit de technische toverdoos van Apple is niet meer dan, zeg, 1 bij 3 cm groot (de helft van een lipstick). En toch past er voor 4 GB aan muziek op, omgerekend duizend nummers.

Plus & min. Voor de oplettende kijker: er zit inderdaad géén 'navigatie' op dit apparaatje - behalve 't aan/uit/shuffle knopje. En nu? Ook daar heeft Apple iets vernuftigs voor (bezitters van een iPhone kennen 'm al): je zapt door je nummers en playlists met de bijgeleverde headphone. Handig, want geen gerommel meer in broekzakken of handtassen, op zoek naar de volumeknop.

Alex spreekt. Was 't bij de vorige generatie iPod Shuffles nog een groot mysterie welk nummer er next door de oordopjes zou schallen, nu kun je met een paar klikjes horen (!) waar je naar luistert: Alex vertelt je de naam van de artiest en 't nummer. Liever een playlist uitkiezen? Alex somt ze voor je op. In het Pools, mocht je dat wensen; de taal kun je zelf instellen.

Marathon. Alex meldt je ook wanneer je batterij bijna op is. 't Ding gaat tien uur mee, ongeveer viereneenhalve marathon. Als je heel snel bent. Of een vlucht naar het Thaise strand. Beter.

Kost dat? € 75 en dan krijg je de iPod Shuffle (in zwart of zilver), Headphone en oplader. O, en niet onbelangrijk, hij is van aluminium, dus je hoeft niet bang te zijn dat-ie snel kapot gaat.

Vanaf nu verkrijgbaar. Meer info: www.apple.com