Skip to Content

Met déze 7 vegetarische kerstrecepten maak ik altijd (!) indruk

Doe eens wild en serveer vlees noch vis bij je feestdiner.

Door
warme dadels met olijfolie, zeezout en citroen
www.dishingupthedirt.com

Vegetarisch koken met kerst is niet alleen leuk, het kan ook nog 's hartstikke foolproof (doch indrukwekkend!) zijn. Om dat punt te onderschrijven, dook ik voor jullie in mijn receptenarchief. En geloof me maar: op deze manier mist niemand vlees (of vis) bij de kerstdis.

De lekkerste vegetarische recepten voor Kerst

1

Lasagnetaart met feta, spinazie en flespompoen

instagramView full post on Instagram

Dit recept van Ottolenghi's Test Kitchen heeft alles in huis om een kerstknaller te worden. Zo kun je de 'taart' grotendeels van tevoren bereiden (hoef je 'm alleen nog maar in de oven te schuiven), en kan er met een volle tafel van gegeten worden. Bovendien is-ie godsgruwelijk lekker, en ga je geheid indruk maken met de koriander-komijnzaad/kaas-combi.

Naar het recept

2

Bladerdeeg galette met regenboogwortels

Geen Kerst zonder bladerdeeg, zeg ik altijd maar zo. Iedereen kent het pasteitje met ragout, maar dit recept is stiekem nóg feestelijker (vind ik). Het ziet er mooi uit, de groente past goed bij een winters diner, en de combinatie met feta en ricotta is super. Als je niet van wortels houdt, denk ik dat dit ook goed werkt met tomaten in veel kleuren (top het dan af met basilicum of oregano, en een beetje citroenrasp).

Naar het recept

3

Brocollisoep met een cheddar 'crouton'

Deze silky brocollisoep is het ideale voorgerecht. Dit recept zit bomvol smaak, en is origineel door de crouton die je erbij maakt. Daardoor is-ie meteen ook best vullend, wat goed uitkomt tijdens een lange avond tafelen (er moet soms immers gewacht worden, tussen al die gangen door).

Naar het recept

Advertentie - Lees hieronder verder
4

Warme dadels met olijfolie, zeezout en citroenrasp

Deze snack maak ik vaak voor gasten als ze net zijn aangeschoven (met hun eerste glas wijn/bier/ga maar door). De dadels zijn in een handomdraai gemaakt, en balanceren perfect tussen hartig en zoet. Als je er een volwaardig voorgerecht van wil maken, kun je ze ook op een geroosterd broodje met geitenkaas serveren. Dit recept is overigens net zo lekker aan het éinde van de avond, met een kop koffie of thee.

Naar het recept

5

Auberginebloemen met knoflooklabneh en harissa

Dit ziet er vrij indrukwekkend uit, maar is stiekem helemaal niet zo moeilijk om te maken. Zorg dat je extra veel labneh maakt, want dat is ook lekker als snack/voorgerecht – met vijg, bijvoorbeeld, of een beetje olie en za'atar. Het is wel belangrijk dat je oven een goede grill heeft (voor sappige, gouden aubergines), al kun je in geval van nood ook een grillpan gebruiken.

Naar het recept

6

Cacio e pepe udon noodles

Dit recept van Hetty McKinnon laat zich het beste omschrijven als dé liefdesbaby tussen de Italiaanse en Japanse keuken. Heel umami, en de perfecte opvolger van (we noemen maar wat) een bord feestelijke crostini's. Bovendien is het écht heel makkelijk te maken. Het enige wat je hoeft te doen is heel veel kaas raspen, en ergens miso scoren. Kind kan de was doen.

Naar het recept

Advertentie - Lees hieronder verder
7

Sjalot-mosterd tarte tartin

Een van de lekkerste tarte tartin-recepten is van Joe Woodhouse, een briljante man die sowieso het volgen waard is. Deze sjalot/mosterdcombinatie was een grote hit toen ik een etentje voor mijn verjaardag gaf. Dat wijd ik aan de gekarameliseerde uien, die hier geweldig goed tot hun recht komen. Zelfs als het flippen niet helemaal goed gaat – blijft spannend – is-ie afgebrokkeld ook verrukkelijk.

Naar het recept

Meer van ELLE
 
preview for Celebrities | Entertainment | Lifestyle

Kerst

Home Alone

Zó zien de acteurs uit Home Alone er nu uit

De beste kerstfilms die je moet zien

Deze kerstfilms moet je minstens 1x hebben gezien

kerstboom met kluit planten tuin

De kerstboom herplanten in de tuin

kersttafel

Dít gourmetstel krijgt veel 5-sterren reviews

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder