Jawel, jongens en meisjes, het is weer november. Naar eeuwenoude traditie komt ook deze maand dit jaar weer terug en je weet wat dat betekent. Nee? Nou, niks. Het is namelijk de meest niksige maand van het jaar. November roert zijn staart niet, er is nul reuring: de zomerfeestjes zijn voorbij, de winterfeestjes nog niet begonnen, er is geen herfstvakantie, er zijn geen grote feestdagen, niks, nada noppes. Er zijn alleen pumpkin spice lattes.

Ook stom aan november:

1. Het is geen oktober

Ja duh, hoor ik je denken. Maar waarom is dat erg? Omdat oktober de prille, lekkere herfst vertegenwoordigt. Natuurlijk, die plotselinge overgang kan ook ergerlijk zijn, waarvan hier akte. Maar meestal zijn er in oktober nog flink wat mooie dagen waarin de bladeren aan de bomen geel en rood kleuren en de zon door te takken heen piept. Magisch. Die magie is in november meestal wel weggewaaid (letterlijk en figuurlijk), de bladeren liggen op de stoepen te rotten en de regen komt met bakken uit de lucht. Stom.

2. Het is geen december

Dikke duhuhhh. Jawel, ik hoor het je weer denken, maar laat het me uitleggen. December is namelijk de lichtjesmaand, of kerstmaand of feestmaand, hoe je het noemen wilt. Het is dan echt winterweer: binnen zitten in een pyjama op de bank onder een fleecedeken (het liefst zo'n Snuggie Snug met mouwen erin) is sociaal helemaal geaccepteerd. Zelfs chocolaatjes snaaien en Sissi-marathons houden is bon ton - althans in mijn kringen (die van de socially awkward dertigers). Dus: december yay, november nay.

3. De donkere duisternis

Ik vind zomer- en wintertijd nogal verwarrend, maar volgens mij zit het zo: bij wintertijd gaat ergens eind oktober de klok een uur terug, waardoor je die nacht een uur langer slaapt, vervolgens de ochtend eerder licht worden - so far so good - maar het dus ook eerder donker wordt. En dat is balen. Want avondmensen maken die ochtend toch nooit heel bewust mee, maar merken wel het uurtje minder zonlicht per dag. Vooral bij de start van wintertijd in november valt dat zwaar. Het zijn duistere tijden mensen, duistere tijden.

4. Alles is pompoen

Ooit was alles liefde ('aaaaalles is liefde / voor iemand zoals jij'.. etcetera), tegenwoordig is alles pompoen. Of nou ja, met pompoen-kruidensmaak. Let maar eens op: het begon met pumpkin spice latte, inmiddels bestaan er pumpkin spice-shakes, maar ook taarten, M&M's en binnenkort vast ook pepernoten met die smaak. O wacht, ik google dit nu en ze bestaan al. Ongelofeloos, houdt het dan nooit op?

5. Lekker melancholisch zeg

Er zijn mensen - not me - die heel lekker gaan op melancholie. November is echt hun maand; voor de rest van ons staat november toch voor een soort droevenis, een unheimisch gevoel waar moeilijk de vinger op te leggen is. Heeft natuurlijk te maken met de eerder genoemde regen en duisternis, in combinatie met het gevoel dat het jaar bijna voorbij is en niet alles wat we wilden gelukt is en het echt bijna 2018 is en de tijd zo snel gaat en we al zou oud zijn en.. en.. Lang verhaal kort, kom er maar in Guns 'n Roses: it's hard to hold a candle in the cold November rain. Janken met de pet op.