Amsterdamse Nieuwe deel 3: Meatballs

Rond uw redactionele standplaats in hartje Amsterdam ontdekken we de ene na de andere nieuwe hotspot. We selecteerden de allerleukste en onderwierpen deze aan een kritische checklist. Vandaag nummer 3: Meatballs.

Meest gelezen

WIE WAT WAAR HOE BEDOEL JE?
Restaurant Meatballs, dat klinkt als een hoop testosteron aan een gedekte tafel. Onze nieuwsgierigheid is gewekt en wat blijkt, het gaat hier om een gezellig, hip pijpenlaatje op de Amsterdamse wallen waar de inrichting stoer en gezellig is, de prijzen zacht en de ballen verdraaid lekker.

        
LOCATIE
Lekker ordi aan het begin van de Warmoesstraat in weer zo’n heringericht pand waar de gemeente Amsterdam blij mee zal zijn. Nu nog opvallend door onopvallendheid (lees: achter een smaakvolle pui in plaats van de schreeuwende neonverlichting die hier o-zo gewoon is) maar daar wordt nog aan gewerkt (de opvallendheid, niet de neonverlichting). Handig: vanaf het Centraal Station schuif je zo aan.   

Advertisement - Continue Reading Below

    
LOOKS
Passend in het urban sfeertje dat we kennen uit o.a. Brooklyn en Berlijn en dat we de laatste tijd ook hier steeds vaker zien. Veel hout, zwart lood, prettige verlichting, bar pontificaal in het midden, een open keuken, tegeltjes die achterstevoren tegen de muur zijn geplakt, een brede bar en zowel lage als, gezellig, hoge tafels. Waarom het toch net weer wat anders voelt komt wellicht door het personeel dat in jeans, T-shirt en met een open uitstraling zijn werk doet, gewoon, zonder fuzz of de bekende Amsterdamse horecamentaliteit. Nog een reden waarom we ook onze (mannelijke) vrienden en group doorverwijzen. Een vrouwvriendelijke bar met ballen.

Meest gelezen

    
LEKKER
Verrassend lekker! Waar we bij een gehaktbal vooral aan een flinke, van de jus druipende, brok half-om-half denken, maken we kennis met kip-knoflookballen, groenteballen met linzen, lamsballen en krokante ballen van pompoen en geitenkaas. Maar ook met een keur aan groenten, zelf gemaakt ijs en dito gebakken koekjes. En grote flessen Jupiler om te delen. Met alle respect voor Freddy, toch één van onze lievelingsbiertjes.

       
HET VOLK
Meatballs is er voor de Amsterdammers, en oké, een spaarzame toerist die Meatballs wel op waarde weet te schatten. De overige stadsgasten laten het restaurant gelukkig links liggen.

       
ORIGINALITEITSPRIJS
Hoe origineel kan een bal gehakt zijn? Maar toch, waarom was er dan nog geen gehaktballenrestaurant? Juist. Niet in Nederland tenminste: de eigenaren van Meatballs baseerden hun concept op The Meatball Shop, de succesformule die onlangs alweer zijn vijfde vestiging in New York opende. Maar dat terzijde, wij applaudisseren voor deze Nederlandse variant.

     
WAT KOST DAT?
Prijzen waarvoor je nog eens terug komt. Voor € 14,50 eet je drie verschillende ballen met een sausje, volop groente en een aardappel- of pastagerecht. Het gewicht van alle gerechten staat vermeld op de kaart zodat je precies weet wat je binnen krijgt en watertjes komen gewoon uit de kraan en kosten niks.

      
X-FACTOR
De gezondheidsfactor. Alle handgedraaide ballen zijn licht en gemaakt van biologische producten en, hoewel de naam anders doet vermoeden, draait het bij Meatballs voor een groot deel om groenten en bewust lekker eten. Dus ook aan alle vega- en flexitariërs: verzamelt allen! Afhalen kan er overigens ook.

      
CONCLUSIE
Iedere dag gehaktdag; Meatballs is een ballentent waar je ons nog vaak gaat zien.

       
Meatballs, Warmoesstraat 15, Amsterdam, www.meatballs.nl