Amsterdamse Nieuwe Deel 4: Mercat

Rond uw redactionele standplaats ontdekken we de ene na de andere hotspot. We selecteerden de allerleukste en onderwierpen deze aan een kritische checklist. Dit keer het Spaans-Amsterdamse Mercat.

Meest gelezen

WIE WAT WAAR HOE BEDOEL JE?
De jongste telg uit de IQ Creative-familie met o.a. fratello Mazzo en grootmoeder Supperclub. Een Spaans zusje ontbrak nog and that’s where Mercat comes in. Geïnspireerd op Mercat de la Boqueria in Barcelona, de drukbezochte markthal aan de rand van La Rambla, en wederom ingericht door de mannen (en vrouwen) van Concrete, is het tapas-pinchos-paella-restaurant op en top Amsterdams met een Spaanse slag.

Advertisement - Continue Reading Below

 
LOCATIE
Tsja, we zijn lui. En moesten voor een bezoek aan Mercat he-le-maal naar de Oostelijke Handelskade. Begrijp ons niet verkeerd, we fietsen graag, maar dan moet er wel een verdomd goede reden zijn. Waarvan akte. Mercat is gevestigd in het restaurant van Panama en dat is goed gekozen: het waanzinnig hoge plafond en de industriële ruimte doen denken aan eerder genoemde markt, een schot in de roos. En ook voor het ruime terras fietsen we komende zomer weer graag een blokje om (vanuit het Centraal Station en Amsterdam Oost of IJburg is het natuurlijk stukken dichterbij).

Meest gelezen

 
LOOKS
Het hoge plafond zorgt ervoor dat de ruimte ruim en licht is maar de centrale bar is dankzij de Spaanse gerechten in neonletters, grote hangende hammen en pinchos vitrine de echte eye-catcher. Het totaalplaatje heeft een typisch IQ Creative meets Concrete-sausje, wat ‘m vooral in de stoelen en tafels zit. Leuk, past goed, zijn we nog niet zat, is herkenbaar, een handschrift wellicht. Maar toch, mochten de horecagiganten binnenkort weer een restaurant openen, opteren we voor een verrassend inkoopbeleid.   

 
LEKKER
Si! Bravo! De paella die de chef op tafel zet is verrukkelijk en riekt naar Spanje. Wat klopt: Mercat heeft drie volbloed Spanjaarden in de open keuken staan en dat proef je. Wel hebben ze goed naar de klandizie geluisterd. Bijvoorbeeld de kroketjes: waar deze in Spanje vaak gemaakt zijn met, naar onze Hollandse smaak, een wat suffe kip- of hamvulling, zijn de croquetas van Mercat stevig en gevuld met een zachte ragout van inktvis. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de citroentaart…

 
HET VOLK
Jong. Hip. Amsterdams. IQ Creative strikes again.

 

ORIGINALITEITSPRIJS
Is afhankelijk van je referentiekader. Look en feel wijken niet ver af van de rest van de familie, maar dat zal de eigenaren een chorizo wezen. Waar we blij van werden, is dat het Amsterdams’ eerste eigentijdse tapas/pichos restaurant is.

 
WAT KOST DAT?
De prijzen van de gerechten zijn heel reëel, niet per se goedkoop maar ook zeker niet duur. Pinchos vanaf € 3,50 en een paella voor € 19 p.p. De wijnen zorgen er voor dat de rekening oploopt, maar dat heb je natuurlijk helemaal zelf in de hand.

 
X-FACTOR
Het eeuwige probleem met de X-factor, hoe benoem je hem? Laten we het in dit geval de som der delen noemen: over alles bij Mercat is goed nagedacht en al even goed uitgevoerd, zonder te vergeten dat het uiteindelijk allemaal om lekker eten en drinken gaat.

 
CONCLUSIE
Mercat is zo’n plek waar je naar toe gaat voor een eindeloze eetavond met vrienden of familie. Vooral de lange tafel in het midden lonkt. Overigens is het ook een hell of a tip voor niet-Amsterdammers die met trein of auto naar eenzelfde avond op zoek zijn. 

 
Mercat, Oostelijke handelskade 4, Amsterdam, www.mercat.nl.

 

Ook lezen: Amsterdamse Nieuw Deel 3 >