OEDIPUS, AMSTERDAM
Vier jonge Amsterdammers begonnen Oedipus met het plan de suffe biercultuur eens goed op te schudden. Bloedserieus natuurlijk, maar dat het succes zo groot zou zijn, verbaast de mannen zelf ook een beetje. Inmiddels is de komst van de Oedipus Brewpub, een bar naar Amerikaans voorbeeld waar zowel gebrouwen als gedronken wordt, dankzij de financiële hulp van hun achterban een feit. Hou de website in de smiezen voor de opening en aankomende events waarvoor Oedipus een speciaal bier brouwde.
> Westerdok 274, oedipusbrewing.com

VAN MOLL, EINDHOVEN
Vergeef ons de inkopper maar ja, de Eindhovense Erwin van Moll maakte nu eenmaal van een hobby zijn beroep. Na het afstruinen van bierfestivals en thuisgebrouw werd het tijd voor het grotere werk met Brewpub Van Moll als resultaat. Het eigen bier wordt in de kelder gebrouwen, terwijl de begane grond volledig ingericht werd door talent van eigen bodem. Van Moll heeft geen keuken, maar serveert Brabants worstenbrood en kaasplanken van lokale kaasboeren. Eén keer per maand wordt er een proeverij georganiseerd waarbij de happen uitgebreid worden tot een volwaardig maal.
> Keizersgracht 16A, vanmolleindhoven.nl

DE KAAPSE BROUWERS, ROTTERDAM
De Kaapse Brouwers zijn onderdeel van de Fenix Food Factory op het Rotterdamse Katendrecht, een verzameling oude loodsen waarin culinaire ondernemers samen huishouden en hun ambachtelijke en lokale producten verkopen. Ouderwetse bieren in een stoer Rotterdams havenjasje, dat is het idee. Naast de particuliere verkoop van de biertjes, en beter bier vanuit de hele wereld, kan er ter plekke ook geproefd worden. 
> Veerlaan 19-D, kaapsebrouwers.nl

BUTCHERS TEARS, AMSTERDAM
Diep in Amsterdam Zuid verhipt Butchers Tears de ooit zo vastgeroeste biercultuur in een licht proeflokaal met gekrabbelde aantekeningen op de witte tegelmuur. Ze duiken ouderwetse gebruiken op uit de biergeschiedenis en verbrouwen deze tot eigentijds gerstenat. 
> Karperweg 45, butchers-tears.com

OERSOEP, NIJMEGEN
Sinds januari 2014 is de voormalige Honigfabriek aan de oevers van de Waal in Nijmegen weer open. Slechts acht jaar mag dit duren en in die jaren worden ondernemers uit de buurt getriggerd de hallen op te vullen met hun originele waar en evenementen. Uiteraard waren de Nijmeegse brouwers van Oersoep er als de kippen bij en realiseerden er hun Oersoepproeverij met restaurant. Mannenmaaltijden worden er bereid, met een wisselend menu van blijvende kwaliteit.
> Waalbandijk 20-22, oersoepbrouwerij.nl, honigcomplex.nl

Méér brewpubs? In de Denimbijbel vind je oa Troost (Amsterdam), Brouwerij De Preal (Amsterdam) en de beste buitenlandse biertjes.

Liever een bakkie pleur? Drink 'em in één van deze verdraaid knappe koffiebars >