Nu winter is coming willen we vooral naar binnen, warm en droog eten en borrelen, lang en lekker. Dus werd het weer de hoogste tijd voor een Amsterdamse restaurant Top 25 met de nieuwste restaurants van Hollands hoofdstad (en dat zijn er nogal wat), in willekeurige volgorde en gebaseerd op nieuw, lekker EN gezellig, af en toe aangevuld met een aantal oude lievelingen waar we niet omheen willen.

Dat betekent niet dat we de restaurants uit onze eerdere Top 25's (2012, 2013 en 2014/15) niet meer heerlijk vinden, allerminst. Maar dit is de Winter 2015-versie. Dit keer ingedeeld in 5 eet-categorieën, om het nog makkelijker te maken. En een aantal uitsmijters, omdat we het niet kunnen laten.

GOEIE HAP, 7 DAGEN PER WEEK
> Plato Loco. We benadrukken nogmaals dat deze lijst in willekeurige volgorde is maar… het vrolijke Plato Loco zou, was een en ander niet willekeurig, zeker in het bovenste vijftal hangen. Twee redenen: de ruim vierentwintig uur gegaarde jerk chicken en de goedlachse bediening. Midden in een woonwijk in Westerpark, niet verder vertellen.
> Terpentijn. Hartje stad is prettig voor de zaterdagmiddagshopsessie, zeker als er een spannend spicy street food-menu op het programma staat, voor lunch en diner. En als vooral het lokaal waar dat diner gehouden wordt, ruim en licht en gewoon prettig om te zijn is.
> Mana Mana. Nog zo’n niet verder vertellen geheim en bovendien een aanrader voor alle vegetariërs: bij het Israëlische Mana Mana eet je een niet te missen shakshuka, en nog veel meer.
> De Biertuin. Deze favoriet in Oost komt gewoon weer keihard terug in deze lijst. Dat voelt als voortrekken, maar de zaak vernieuwde zichzelf onlangs van A tot Z, terwijl de kippen van het spit, de luie-wijven-frieten en de burger onveranderd om te smullen bleven. Dat is best een beetje net nieuw, vinden wij.
> Spaghetteria. Die heb je ook eerder gehoord maar, maarrrr, toen haalde-ie de lijst net niet. Nu zijn we toch weer verliefd geworden op de heerlijke easy going pasta’s en moet Spaghetteria er gewoon tussen, hebben ze verdiend. Categorie altijd-een-goed-idee.

Uitsmijter: De slimme koppen achter Instock bedachten een concept dat voedselverspilling tegengaat: iedere dag haalt de club met een elektrisch karretje bij verschillende supermarkten eten op, waarvan – bijvoorbeeld – de verpakking kapot is. Daarvan worden dagverse (dus iedere dag weer een verrassing) maaltijden gemaakt die of in het Instock-restaurant in Oost gegeten kunnen worden, of afgehaald in de Pijp.

Terugkijker: Uit onze vorige Restaurant Top 25 zijn Bar Breitner en THT en het Volkshotel nog steeds favoriet. Uit het lijstje daarvoor: Bar Spek. En ja, Rijsel ook ja, maar wie kan er ooit terecht?

UIT ETEN
> Guts & Glory. In onze vorige lijst raadden we iedereen vooral aan om Daalder te omarmen. Dat doen we nog steeds maar Guts & Glory, van dezelfde mannen en vrouw achter Daalder, is minstens zo’n dikke tip. Ieder kwartaal staat er een ander product in de spotlight (vis, kip, groente, etc.) en wordt er dat kwartaal creatief en ontzettend lekker gekookt met dat ene product als uitgangspunt. Binnenkort opent achter de restaurants hun derde stek, Restaurant Breda aan het Singel, vernoemd naar de geboortestad van de drie. Vol verwachting klopt ons hart.
> GIN Neo Bistro & Wine. Aan de Westerstaat zit, voor heel lekker eten en een beetje beleving, GIN. De jonge kok bereidt iedere maand een nieuw menu van zes of zeven kleine gerechten en iedere zondag test hij vijftien nieuwe snacks die om de vijf minuten worden uitgeserveerd.
> Venus & Adonis. Centraal en goed, lekker en gezellig. Niet te hip(ster), precies goed.
> Kaagman en Kortekaas. Vergis je niet: het restaurant in een smalle steeg in het centrum van Amsterdam is vriendelijk en laagdrempelig, maar op het menu staan klassieke Franse gerechten zoals ze die in Frankrijk klaar zouden maken, daar moet je wel van houden. Is dat zo, dan moet je hier heen. Drukkerdedruk, nu al, het begint zelfs al een beetje naar Rijsel te rieken…
> Foodbar 63. In de verder betrekkelijk onooglijke Woestduinstraat in de Amsterdamse Schinkelbuurt zit een klein juweel: Foodbar 63 Graden. Relaxte sfeer en Italiaans georiënteerd eten om je vingers bij af te likken.

Uitsmijter: Restaurants in woonwijken doen het goed tegenwoordig en Paskamer is er ook zo een. Ingewikkelde gerechtjes, dat wel, maar lekker en de bediening is tiptop. Helemaal niet ingewikkeld en een aanrader voor de vleeseter is Sal (ofwel Salmuera) op de Rozengracht: Argentijnse heerlijkheden in niet misselijke porties.

Terugkijker: Cotignac, nog steeds om dezelfde redenen als begin 2015.

ONTBIJT / LUNCH / BRUNCH
> Bakers & Roasters. De zaak in de Pijp is al heel wat jaren goed nieuws voor de ochtenduren: de lekkerste Nieuw-Zeeland stijl ei-gerechten eet je hier, dat vinden niet alleen wij. Goed nieuws nu ook voor Amsterdam Centrum en Oost: aan het Kadijksplein opende vestiging nummer twee.
> Roast Room. Naast de RAI opende de eigenaren van Visaandeschelde een nieuw (en gigantisch!) restaurant. Vlees dit keer en dus mag een Sunday Roast een keer per maand niet ontbreken.
> Ninour. Verstopt in de Pijp zit het girly-cool Ninour. Waarom je daar heen wil? Voor een beetje shoppen na je (lichte) Marokkaanse lunch. Eigenaresse Nina heeft een oorbellenfetish en verzamelt de mooiste exemplaren in haar winkeltje, net als echt betaalbare vintagekledingstukken.
> Dignita. Aan de Koninginneweg in Zuid opende Dignita, een all day long brunchzaak - net als Bakers & Roasters op z’n Nieuw-Zeelands - waar het gewoon Heel Erg Goed is. Er valt nog meer te vertellen, bijvoorbeeld dat Diginita onderdeel is van de organisatie Not For Sale en dat de winst wordt gebruikt om slachtoffers van mensenhandel een opleiding te bieden, maar je moet het maar gewoon zelf gaan beleven.
> Hummus Bistro D&A. Hummus-fans opgelet, aan de Westerstaat zit een pareltje!

Uitsmijter: Pluk, voor meisjes met zin in sapjes en een lekkere lichte lunch (lees: sla enzo). Oke, en Morgan & Mees, omdat het er zo mooi is.

Terugkijker: C.T. Coffee en Coconuts is nog steeds een van de allerbeste plekken in de stad voor ontbijt-, werk- en vergader- en wat dan ook voor sessies, all day long.

IETS TE VIEREN
> The Duchess / Mr. Porter. Je kunt het bijna niet gemist hebben… het W Hotel is open, pal achter de Dam (boven de Albert Heijn, aan de achterkant). De hotelketen zou de hotelketen niet zijn als ze niet maar liefst twee indrukwekkende restaurants zouden open: ten eerste The Duchess aan de overkant van de Spuistraat, waar het chocolade-ei-dessert het hoogtepunt van de avond is (beetje gedoe allemaal, met rook en meer bombarie, maar het is wel een feestje). En op de bovenste verdieping van het hoofdgebouw zit MR. Porter, een carnivoren-restaurant met een werkelijk overheerlijke biefstuk uit de rookoven. Kun je volgende zomer meteen je tenen dippen in het zwembad, de eerste ‘rooftop pool’ van Amsterdam.
> People’s Place No. 5. De ‘kantine’ van Tommy Hilfiger opende onlangs aan de Overtoom een deli voor iedereen on the go. Achter de People’s Place Deli zit het beste nieuws: een klein Italiaans restaurant met een uitstekend menu. Alleen op donderdag en vrijdag en reserveren valt aan te raden.  
> MOS. Op stand uit eten met uitzicht over het IJ, onder het Paleis van Justitie, met een Frans menu op je bord en een modern-Marokkaanse omgeving. Wat wil je eetfeestje nog meer?
> C. De mannen van BAUT, je kent ze vast nog wel, opende tijdelijk BAUT ZUID om het gat tussen BAUT en de opening van restaurant C aan de Wibautstraat in Oost op te vullen. C staat voor graden Celsius en de menukaart is opgedeeld in temperatuurzones van 0 tot 200 graden met, en dat kennen we inmiddels, ‘kleine’ gerechten. Twee verdiepingen telt C: het restaurant op de begane grond en bar Boven C op de eerste verdieping.
> Choux. De jongemannen achter publiekslieveling en pop-up restaurant Foyer bleken slechts proef te draaien, met Choux als goed gelukt eindresultaat. In een cool rood pand op drie keer struikelen van Amsterdam CS (handig) werd een restaurant ingericht. Geen gekke fratsen maar eenvoudige tafels, lange banken, tegels tegen muren en vloeren, open keuken, her en der een plant. Maar je gaat naar Choux, net als bij Foyer, vooral voor het eten.

Uitsmijter: Restaurant Rijks, je denkt dat het opzitten en mooi wezen is en ja, het restaurant heeft een heel klein beetje een hoge drempel, maar zet je eroverheen: het is meer dan de moeite waard. 

Terugkijker: aan de Admiraal de Ruijterweg bij Speijkervet wordt niet moeilijk gedaan, daar is het gewoon goed, net als bij BAK; verstopt en (te) vaak vergeten.

HAP STAP
> Troost. Sowieso is en blijft het Westergasterrein en omgeving een uitstekende plek om een hele avond lang door te brengen en met de komst van Brouwerij Troost, burgers en bier, werd dat niet minder. Aan de overkant opende ook de kleine Wester Wijnfabriek, geen restaurant en dus niet in deze lijst maar zo lekker toch meegesmokkeld.
> Rum Barrel. Rum, comfort food en een sigaar; over Rum Barrel kunnen we kort zijn. Het zaakje is klein en maar net open, dus we verwachten drukte. Overigens is Bar Joost, net om de hoek, ook een ander voor een gezellige borrel.
> Happy Happy Joy Joy. Aan de Bilderdijkstraat opende tv-chef Julius Jaspers samen met de horeca-inrichters van IQ Creatives de zaak met de vrolijkste naam van de stad. Van de inrichting en van de Oosterse street food-gerechten worden we ook vrolijk, van de akoestiek in de zaak iets minder, maar dat nemen we voor lief. Em misschien geeft Julius wel gehoor aan dit verkapte verzoek om geluidsregulering.
> Panache. Een van Amsterdams mooiste café-restaurants is Panache, aan de ‘andere’ kant van de Ten Kate Markt (het korte stuk). Een prima menu en cocktails in een pitcher. Vinden we leuk.
> Glou Glou. Oké, een uitbundig feest wordt het niet bij Glou Glou, maar een feestje zijn de Vin Naturels hier wel. Dat zijn wijnen zonder chemische stoffen waardoor je de volgende ochtend stukken vrolijker je bed uit stapt. Ha.

Uitsmijter: De eerste Cannibale Royale zit op een steenworp van de ELLE redactie waardoor deze zaak favoriet in zijn kaliber (een stevig maal tot in de kleine uurtjes) is en blijft, maar zaak nummer twee heeft mooi wel een terras.

Terugkijker: de Foodhallen, omdat het hier letterlijk happen en doorstappen is. Ideale plek voor een Tinderdate: anoniem en druk genoeg voor de nodige afleiding. En als het heel gezellig is, schuif je gewoon aan bij Meat West, het fantastische vleesrestaurant next door waar je in ronde zitjes lekker afgeschermd zit.

NET NIET IN DE LIJST
Diep in Amsterdam West is Wilde Westen een buurtaanrader voor een lekker en gemakkelijk avondje uit in een groot pand onder de noemer Moma & Co, waar freelancers een werkplek kunnen vinden en waar regelmatig tentoonstellingen zijn. In Oost opende grand-café De Tropen, aan de rand van het Oosterpark zijn deuren (het terras wordt een aanrader deze zomer) en voor koffie opende in de Jordaan stilletjes Toki, een koffiebar met de meest Insta-waardige counter van de stad. Midden in de stad is Bocca hip voor een bakkie troost.

NOG HEEL EVEN
> Restaurant Citroën. Tot en met 1 december wordt er gekookt in de voormalige Citroën-garage aan het Stadion Plein. Geloof ons, dat wil je echt niet missen.
> Gustafson. Op de kopse kant van het Westergasterrein, in dat mooie gebouw met de kont in het park, komt in 2017 een hotel. Tot de verbouwing begint (oktober 2016) huist Gustafson hier voor ongecompliceerd eten en borrelen. Er zijn ook al een aantal creatieve hotelkamers (bijvoorbeeld een heus bed in een tentje).
> Pand10. Exact 10.000 biertjes staan er op de teller, in genummerde glazen en vanaf 30 oktober wordt er afgeteld tot alle biertjes opgedronken zijn en de deur weer dicht gaat. Wanneer dat is, weet dus niemand. Gelukkig valt er ook nog wat te snaaien: de chef achter het plannetje creëerde 11 bierwaardige barhappen.

Uitsmijter: Razmataz. Huh? Die was er toch allang? Klopt, maar Razmataz heeft een actieve maandkalender met iedere maand bijzondere eterijen zodat de zaak toch steeds weer een beetje nieuw voelt.

NIET NIEUW
Maar wel leuk, vriendelijk en lekker is restaurant De Klepel in het Prinsenkwartier, om de hoek van de Noordermarkt. Wat ook geldt voor de boot van Odessa waar je een puike pizza naar binnenschuift en de Gouden Reaal, voor laagdrempeligheid maar toch verrukkelijk uit-eten, café-stijl. Voor een pannenkoek met eend (maar dan in de juiste benamingen) gaan we al jaren naar Oriental Palace. Ziet er niet uit, maar leuk en lekker is het wel.

AFHAAL/BESTELLEN
Nieuw in de Schinkelbuurt is Braai, voor heerlijke burgers en ander lekkers van de BBQ. In Oost kun je voor Thais terecht bij Boi Boi en voor een kippetje bij de Rotisserie. Dat was toch in West? Ja, maar nu ook in Oost. In de Pijp is het de pizza van het nieuwe Mastino die we willen, en in de Jordaan zijn het nog steeds die ronde belegde schijven van het vertrouwde La Perla Pizza.

OOK LEUK
Oké, De vergulden eenhoorn, BAR DK (West), Smaaqt (Noord), Galizia (Oost), Ron’s Gastrobar Oriental (Centrum), Brut du Mer (Zuid), San George (Centrum), Het Hoxton (Centrum) vinden we lekker ook leuk.

ELLE's Maartje tipt nog veel meer lekkere plekken op BartsBoekje.com.