Dit is het eerste restaurant zonder personeel en koks

Ja, echt.

Meest gelezen

Foodsy, heet het nieuwe restaurant aan het Hugo de Grootplein in Amsterdam, en je mag er alles zelf doen. Ja, alles: van het eten koken tot je wijntje inschenken en je biertje tappen.

Initatiefnemer van Foodsy, topkok Edwin Sander, wilde namelijk wel eens wat anders in de restaurantsector. Bovendien zag hij bij zijn vorige ondernemingen dat het vaak bij het personaal misging. 'In mijn ervaring met horecaconcepten was personeel altijd het grootste struikelblok. Je bent veel geld en tijd kwijt aan trainen, opleidingen en goede afspraken maken. Bovendien is dingen zelf doen tegenwoordig heel normaal. We kweken onze eigen groenten, brouwen ons eigen bier en ook in de keuken worden we steeds handiger. Daarom denk ik dat de tijd er rijp voor is. In Foodsy is de gast kok, ober, barman- of vrouw en ja, ook afwasser.'

Advertisement - Continue Reading Below

 

Reserveren is niet mogelijk. 'Ik ben er in principe alleen om de deuren te openen en te sluiten,' zegt Sander, want het restaurant moet volgens hem zelfstandig kunnen draaien.

Hoe 't dan precies werkt? Sander: 'In de zaak kunnen de gasten op kaarten lezen hoe ze bier moeten tappen, koffie zetten en de gerechten bereiden. En via een stickersysteem kun je alle ingrediënten vinden. Heel laagdrempelig dus, waardoor je ook met weinig kookervaring heel gemakkelijk je eigen meester-gerecht kunt bereiden.' Betalen? Dat gaat via een app op een iPad.

Tjonge. Is zo het hele idee van uit eten gaan weg, of is het juist een perfecte plek om met vrienden eventjes een eigen, heel goed uitgeruste keuken tot je beschikking te hebben?

We gaan 't zien: Foodsy opent 5 november haar deuren. Hier hou je de nieuwe plek in de gaten en op foodsy.amsterdam vind je meer informatie.