> Guts & Glory. Eerder raadden we iedereen vooral aan om Daalder te omarmen. Dat doen we nog steeds, maar Guts & Glory, van dezelfde mannen en vrouw achter Daalder, is minstens zo’n dikke tip. Ieder kwartaal staat er een ander product in de spotlight (vis, kip, groente, etc.) en wordt er dat kwartaal creatief en ontzettend lekker gekookt met dat ene product als uitgangspunt. Binnenkort opent achter de restaurants hun derde stek, Restaurant Breda aan het Singel, vernoemd naar de geboortestad van de drie. Vol verwachting klopt ons hart.

> GIN Neo Bistro & Wine. Aan de Westerstaat zit, voor heel lekker eten en een beetje beleving, GIN. De jonge kok bereidt iedere maand een nieuw menu van zes of zeven kleine gerechten en iedere zondag test hij vijftien nieuwe snacks die om de vijf minuten worden uitgeserveerd.

> Venus & Adonis. Centraal en goed, lekker en gezellig. Niet te hip(ster), precies goed.

> Kaagman en Kortekaas. Vergis je niet: het restaurant in een smalle steeg in het centrum van Amsterdam is vriendelijk en laagdrempelig, maar op het menu staan klassieke Franse gerechten zoals ze die in Frankrijk klaar zouden maken, daar moet je wel van houden. Is dat zo, dan moet je hier heen. Drukkerdedruk, nu al, het begint zelfs al een beetje naar Rijsel te rieken…

> Foodbar 63. In de verder betrekkelijk onooglijke Woestduinstraat in de Amsterdamse Schinkelbuurt zit een klein juweel: Foodbar 63 Graden. Relaxte sfeer en Italiaans georiënteerd eten om je vingers bij af te likken.

Maar: Restaurants in woonwijken doen het ook goed tegenwoordig en Paskamer is er ook zo een. Ingewikkelde gerechtjes, dat wel, maar lekker en de bediening is tiptop. Helemaal niet ingewikkeld en een aanrader voor de vleeseter is Sal (ofwel Salmuera) op de Rozengracht: Argentijnse heerlijkheden in niet misselijke porties.

Tot slot nog een terugkijker: Cotignac, nog steeds om dezelfde redenen als begin 2015.

Lees hier ELLE's volledige - en gloedjenieuwe! - Restaurant Top 25 Amsterdam! >