Van plan binnenkort je koffer of backpack te pakken en er een aantal maanden tussenuit te gaan? Heel goed idee. Hebben we een paar geldbesparende tips voor je.

1. Het openbaar vervoer is je beste vriend (dan wel)
Je bent thuis misschien die luxe Uber gewend; op reis zul je het iets anders moeten aanpakken. Het openbaar vervoer is tijdens een reis je grootste vriend: een fijne én goedkope optie. Koop een weekendkaart wanneer je met de tram, bus of metro reist, en kies in plaats van een minivan voor de lokale bus. Probeer een nachttrein of nachtbus te boeken (bespaar je meteen een overnachting). Heb je veel lef en reis je met iemand samen? Probeer dan eens te liften. We know, spannend, maar het voordeel hiervan is ook dat je vaak medereizigers ontmoet waar je een leuke band mee kunt krijgen (en wellicht wat goeie tips).

2. Leef als een lokale bewoner
Je kunt een hoop geld besparen op eten en drinken tijdens het reizen:
- Boek bijvoorbeeld hotels en hostels waar het ontbijt bij inbegrepen zit.
- Eet zo laat mogelijk, zo zit je goed tot de lunch.
- Vaak hebben hostels en guesthouses ook eigen keukens, zodat je zelf kunt koken.
- Bezoek af en toe een markt in plaats van de supermarkt.
- Vermijd (altijd!) restaurants in de buurt van toeristen attracties, hier eet je meestal niet eens zo lekker en de prijzen zijn minstens x keer zo hoog. Eet liever bij de lokale tentjes of op straat (streetfood).
- Je zult zien dat je meer betaalt voor gerechten met vlees of vis; ga af en toe voor een vegetarisch maal.
- Koop geen losse waterflessen maar neem een refill bottle mee van thuis. In een aantal landen kun je water uit de kraan drinken en in de landen waar ze dit niet kunnen aanbieden zijn er tegenwoordig ook al verschillende mogelijkheden om je fles met water aan te vullen voor veel minder geld.

3. Night night
Er zijn genoeg opties als het aankomt op slapen en hier kun je vaak ook het meeste op besparen. De ervaren backpacker weet hoeveel moeite het soms kost om een leuke en goedkope slaapplek te vinden. Als je moe bent geef je al snel toe, probeer toch net iets langer te zoeken naar een goedkope slaapplek. Het internet en andere reizigers kunnen je helpen bij het vinden van een gezellig hostel, een knus hutje aan het strand wat verderop of een goedkoop hotel. Vergeet niet te onderhandelen, gooi het op een dealtje, in vele landen is dat niet meer dan normaal.
Voor de goedkope opties kun je het beste kiezen voor:

- Hostels
- Nightswapping
- Homestays
- Couchsurfing
- Housesitting

4. Hou bij hoeveel je uitgeeft
Ja, je gaat nu wel erg op je moeder lijken, horen wij je denken, maar dit trucje werkt echt. Schrijf elke dag je uitgaven op (eten, drinken, tickets, alles) en bewaar je pin bonnen, zodat je op de hoogte blijft van hoeveel je al uit de muur hebt getrokken. Eé, blik op de cijfers en je weet dat je beter een biertje kunt bestellen (in plaats van die overheerlijke Pina Colada) en gewoon de Pad Thai (in plaats van die smakelijke melted tuna sandwich).

5. Ben je student of docent? Bingo!
Dat je goede kortingen krijgt wanneer je een studentenkaart hebt, wist je waarschijnlijk al, maar mocht je toevallig in het onderwijs werken, dan gelden meestal dezelfde kortingen. Check dus altijd even wat voor extra's er aan je huidige functie verbonden zitten en vergeet dat pasje niet mee te nemen.

6. Get a job
Het kan je flink geld schelen door langer op een plek te blijven. Je leert de locals kennen, weet waar je goedkoop kunt eten, slapen en uitgaan. Mocht je hier voor kiezen en krap bij kas zitten, probeer een baantje. In Australië kun je als tuinier in drie maanden tijd meer dan 12.000 euro verdienen: hallo extra jaartje reizen in Azië!

Vergeet dan niet een visa te nemen waarbij je mag werken. Mocht je dit niet hebben dan kun je jezelf ook aanmelden bij wwoof, daar werk je in ruil voor een slaapplaats en eten.

(Slimme baantjes zijn oa in de landbouw, als nanny/au-pair, duikinstructeur, fruitplukker, serveerster/barvrouw, hostel-werknemer, tour guide, Engels lerares.)

7. Extra kosten
Je betaalt vaak extra als je geld pint. Zorg er daarom voor dat je geen kleine bedragen pint en neem alvast wat cashgeld mee vanuit huis. Bellen en internetten zijn ook onnodige kosten: je kunt op reis heel makkelijk een simkaart of belminuten kopen en tegenwoordig hebben ze bijna overal wifi. Als er even geen wifi is, geen paniek. Mobiel weg en eindelijk even echt ontspannen.

Zonder centen wel de luxe? ZO regel je dus een upgrade naar business class (sssst) >

Elke & Sarah van Wander-Lust.nl weten wat reizen is en delen hier op ELLE.nl hun tips.