Wanneer het op horeca in mijn stad aankomt leef ik volgens het adagium ‘never change a winning team.’ Het is bijna gênant hoe weinig avontuurlijk ik ben, en als er weer eens een plek voor koffie, wijn of diner gezocht moet worden val ik altijd terug op daar waar ik al honderd keer kwam. Maar sommige plekken zijn zó fijn, zo goed, zo lekker, waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Daarom hierbij een lijstje met hotspots waar je je geen buil aan zal vallen, en die zekerheid is ook wel weer eens prettig in het leven.

Buffet van Odette
Klein, erg fijn, met een klassiek Frans interieur en het allermooiste poppigste terrasje van Amsterdam. Denk: witte luifel met lampjes, uitzicht op de Prinsengracht en een heater boven je hoofd die iets te koude zomeravonden moeiteloos broeierig warm maakt. Veel mensen kennen het Buffet vanwege de briljante ontbijt- en lunchkaart (truffelkaasomeletten!), maar het wordt vaak vergeten dat je hier ook terecht kunt voor diner. Misschien wel mijn meest geliefde tent in de stad.
> Prinsengracht 598

Terpentijn
Aan het Rokin wordt nog altijd druk druk druk gebouwd (iets met een Noord-Zuidlijn die NOOIT klaar lijkt te zijn), maar ondertussen openen er allemaal steengoede zaken. Terpentijn bijvoorbeeld, met een uitermate fijn terras voor de deur waar je ook na je werk nog wel wat zonnestralen kunt pakken. De kaart is Aziatisch en net vernieuwd, wat reden genoeg is om maar snel weer een keer te gaan want al dat nieuws heb ik verdulleme nog niet eens geproefd. Verder, het interieur is belachelijk mooi (en dus very Instagrammable), de huiswijn prima, de muziek fijn en de bediening maakt het geheel fijn af.
> Rokin 103

Café Restaurant Amsterdam
Zo’n zaak die al duizend jaar bestaat maar echt, écht gewoon nog steeds heel erg geweldig goed is. Een uitgebreide kaart met alleen maar klassiekers, zonder poes pas, geen gedoe, rechttoe rechtaan, maar allemaal op een manier dat je er direct van gaat houden. Als kind kwam ik hier ook veel met mijn ouders, vooral vanwege een bepaald toetje op de kaart: een Verkade-reep. Echt gewoon een reep van Verkade, zo hup hop op je bord. Tegenwoordig is de steak tartaar favoriet, en bij voorkeur op het terras. Want jep, ook dat hebben ze.
> Watertorenplein 6 

Café Luxembourg
Velen gaan het met me oneens zijn maar let op, twee boute uitspraken: kroketten zijn het lekkerste ooit, en ze komen het best tot hun recht indien geserveerd op kleffe witte boterhammen. Hou op met je boerenlandbrood, een kroket eet je op een slappe witte plak brood of een zompig wit bolletje. En bij Luxembourg, een grand café op het Spui, begrijpen ze dat als de beste. Er is een klein terrasje buiten, een grote leestafel binnen, en wanneer je op een zaterdagmiddag komt heb je goede kans mij daar met een kater én kroketten op wit brood aan te treffen.
> Spui 24

Ysbreeker
Er was de laatste maanden wat gedoe omtrent de Ysbreeker, want een niet nader te noemen recensent van een niet nader te noemen krant deelde raken klappen uit. Het eten zou kut zijn, de bediening ruk, het was maar afzien, daar op de mooiste plek van de stad. Wil ik nu graag even de microfoon pakken en HEEL HARD zeggen dat de Ysbreeker bepaald niet ruk is, maar juist geweldig. Een gigantisch groot terras aan de Weesperzijde, grote kaart met altijd-goed-gerechten en de hele dag zon. En binnen is het er ook nog eens mooi en fijn. En ja, als het terras stampensvol zit moet je misschien even wat langer op je witte wijn wachten, maar als dat je niet bevalt moet je misschien überhaupt niet in een grote volle stad op een groot vol terras gaan zitten. Zo. Dat is eruit.
> Weesperzijde 23

De Italiaan
In de Bosboom Toussaintstraat, ook al zo’n beeldige straat, zit De Italiaan. Een kleine knusse zaak met houtoven pizza waar debiel lekkere pizza’s uit rollen. Er staan ook andere gerechten op de kaart, maar de pizza’s mag je in ieder geval niet missen. Alles vers uit Italië, geserveerd met liefde, en indien mooi weer zit je heerlijk op het terras. Dit is er eentje die nooit gaat vervelen.
> Bosboom Toussaintstraat 29

Guts & Glory
We sluiten af met een andere ultieme lievelings: Guts & Glory. Van zij die ook het minstens zo geweldige Breda runnen. Bij G&G verandert de kaart elke paar maanden, ze werken met zogenoemde hoofdstukken. Er was al kip, vis, varken, vegetarisch, en nu is er Italiaans. Je kiest een aantal gangen en laat het verder allemaal maar op je af komen, want goed, dat is het absoluut. Tip: reserveer een plekje aan de bar beneden, dan kijk je recht de keuken in en heb je de hele avond dolle pret met de razend gezellige gastvrouw van dienst.
> Utrechtsestraat 6

Liesbeth legt uit: 'Waarom het een razend goed idee is om op fietsvakantie te gaan' >