En die lijst, die mogen we delen. Daar komt-ie – in willekeurige volgorde:

> Meneer de Wit Heeft Honger - Amsterdam

Hier ga je heen als je zielsveel van groente houdt, maar je tafelgenoten een stuk vlees blieven. Wat je er echt moet proeven is chef Simo's zaalouk, een Marokkaanse auberginedip met granaatappelpitten.

> Café Rotterdam - Rotterdam

Één van de beste troeven van dit restaurant is het waanzinnige uitzicht. Door metershoge ruiten kijk je uit op de Rotterdamse Erasmusbrug. 's Zomers is het nóg beter, want dan gaat het terras open. Rotterdammers geven me steeds weer gelijk, als ik zeg dat dit mijn favoriet is in Rotjeknor. Het eten is betaalbaar (lees: drie gangen voor een schamele €35), ontzettend lekker en wordt klaargemaakt door een jonge, creatieve chef, Merijn Sips.

> Calle Ocho - Amsterdam

Als je verse taco's wil eten – dat wil zeggen van dagvers tacodeeg – ga je naar Callo Ocho. Tacotenten ploppen massaal uit de grond en steeds weer ben ik teleurgesteld als er een heerlijke tacovulling geserveerd wordt op een fabriekstortilla. Daar doet Calle Ocho niet aan mee en dat maakt mij blij.

> Restaurant Salathai - Arnhem

Opzich is deze Thai best knap, voor zover een Thais restaurant dat überhaupt kan zijn. Het is gevestigd in een herenhuis aan de Arnhemse Rijnkade. In de zomer zit je bij Salathai voor op het terras met uitzicht op het water óf in de prachtige binnentuin. Wat je er zeker moet proeven is de whiskykip, die aan tafel geflambeerd wordt. De prijs is ook niet mis.

> Vermeer - Amsterdam

Al vind ik dat lekker eten niet perse gelinkt is aan fine dining en Michelinsterren, is dit restaurant er eentje waar ik vaker wil zijn. Wat chef Chris Naylor met groente kan, is waanzin. En dat het restaurant onlangs in een nieuwe jas werd gestoken – geen baksteen is heel gebleven – is ook een pluspunt. Stijfjes? Welnee!

> Taka's Ramensoep - Amsterdam

In het topje van toko Dun Yong staan drie tafeltjes. Op de tafeltjes ligt een menukaart met daarop drie keuzes. Okonomiyaki, ramennoedels en gyoza. Taka maakt alles zelf, dus je zult soms even geduld moeten hebben. Een ding is zeker: je geduld wordt beloond.

> Sari Citra - Amsterdam

Wil je lekker Indonesisch eten? Sari Citra heeft m'n hart gestolen. En dan met name de saté lontong. Ik hoorde ook dat Blaauw een goede optie is. Maar daar ben ik zelf niet geweest.

> Sea Palace - Amsterdam

Dimsummen doe ik op de gigantische boot vlak naast Amsterdam Centraal. Het lijkt ontzettend toeristisch, maar ik kreeg deze tip van een insider, m'n Chinese vriendin die net als ik leeft om te eten. Naast Sea Palace zijn Oriental City en Hoi Tin haar favorieten. En nu dus ook de mijne. Reserveer bij Sea Palace een tafeltje aan het raam, kom ruim voor 16.00 uur (dan sluit de dimsumkaart) en bestel vooral de Ham Seui Kok: gefrituurd zoetig kleverig deeg met een varkensvleesvulling. Dan heb je de beste ervaring.

> FRNZY - Amsterdam

Eerder ging ik altijd naar de Zeedijk, om in een oerlelijk interieur bediend te worden door chagrijnig personeel. Zoals het hoort in het Amsterdamse Chinatown. Dat doe ik eigenlijk nog steeds en dan ga ik steevast voor v27 bij restaurant Wellcome (met dubbel L, ja). Maar als ik lekker Vietnamees streetfood wil eten in een hippe setting dan ga ik naar de Pijp. Bij FRNZY kies ik sowieso steevast de banh mi met varkensvlees, de worstjes en de pandan waffle toe. Zou jij ook moeten doen.

Pssst... Dit zijn Liesbeth Raskers favoriete plekken in Amsterdam >