Culinair journaliste Mara Grimm dook voor haar boek Ontbijt in de wereld van, jawel, het ontbijt. Zij weet dus als geen ander waar 't beste de dag te beginnen. En omdat de internationale modeweken op 't punt staan te beginnen, geeft ze haar beste adressen in de modesteden prijs. Want ontbijten moet, zo vindt ze (uiteraard):

'De eerste keer dat ik een voor Fashion Week georganiseerd diner bijwoonde, was bij L'Avenue in Parijs. Iedereen aan mijn tafel zag er bloedmooi uit, de ene na de andere tas van mijn verlanglijstje liep voorbij en de drank vloeide rijkelijk. Klein detail: niemand at. Best geestig, vond ik, want we zaten per slot van rekening in een restaurant. Nou hoefde ik de volgende dag niet voor het oog van 300 smartphones in een minuscule outfit een show bij te wonen, maar toch: je kunt onmogelijk de hele dag van show naar show rennen en liters champagne drinken op een volstrekt lege maag. Mijn advies? Sla tijdens fashion week net zoveel maaltijden als je wilt, maar vergeet niet te ontbijten. En doe dat bij voorkeur bij een van mijn favoriete ontbijtadressen.'

MILAAN

Pasticceria Marchesi

Deze patisserie ziet er uit als de ultieme jaren vijftig jurk, maar is meer dan alleen maar mooi. Marchesi bestaat al sinds 1834 en is vanwege de goddelijke brioches al jaren geliefd in culinaire kringen. Sinds Prada een paar jaar geleden mede-eigenaar werd, schuift ook de modepers regelmatig aan. Begrijpelijk, want wie de Amor Polenta Breakfast Cake proeft snapt: it's Prada or nada. Via Monte Napoleone 9, www.pasticceriamarchesi.it

PARIJS

Claus

Deze ingetogen zaak is bedacht door mode PR-man Claus Estermann. Hij zit - hoe handig – tegenover de winkel van Christian Louboutin op de Rue Jean-Jacques Rousseau. Bij Claus eet je simpele maar uitstekend bereide ontbijtklassiekers zoals perfect gekookte eitjes en huisgemaakte muesli. Health junkies halen hun hart op met de breakfast bowls met spirulina. Maar als je toch de rest van de dag niet meer gaat eten, zou ik vooral de brioche met ricotta en nectarines kiezen. www.clausparis.com.

LONDON

Chiltern Firehouse

Het personeel is gekleed in jurken van Emilia Wickstead, de ontbijtkaart van chef-kok Nuno Mendes bevat alles van champagne-cocktails tot omelet met kreeft en de sfeer is zeker in de ochtend de bruisendste van de stad. Reserveren moet -en roken eigenlijk ook, want Chiltern Firehouse heeft de leukste rookruimtes die ik ooit zag: op de wc's stap je door een spiegelwand een verborgen en super sexy rookruimte in die ook weer grenst aan de mannen-toiletten. Hallo Alice in Wonderland! www.chilternfirehouse.com

AMSTERDAM

Vinnies & The LobbyOntbijten in hotels: in steden als Londen en New York is het de normaalste zaak van de wereld. Helaas doen Amsterdamse hotels nog steeds nogal ingewikkeld over het toelaten van niet-hotelgasten bij hun ontbijt. Een goede uitzondering daarop is Hotel V: in hun The Lobby eet je misschien wel de beste eggs benedicts van de stad. Bang voor calorieën? Ga dan naar een van de filialen van Vinnies. Op hun menu staan lactosevrije en glutenvrije ontbijtjes. Inderdaad: dat klinkt smerig smerig, maar bij Vinnies worden ze precies goed klaargemaakt. www.thelobby.nl & www.vinnieshomepage.com

NEW YORK

Café Gitane

Het mekka voor liefhebbers van de toast avocado. Want eerlijk is eerlijk: we worden tegenwoordig overal met dit ontbijt om de oren geslagen, maar de beste, de lekkerste én de meest fotogenieke eet je nog steeds bij Café Gitane in New York. Ook leuk: de rest van het menu wordt gedomineerd door Frans-Marokkaanse invloeden. Wafels met oranjebloesemwater, anyone? www.cafegitanenyc.com

Food, Finger food, Serveware, Dish, Plate, Ingredient, Breakfast, Dishware, Cuisine, Meal, pinterest
Van: Harper's BAZAAR NL