Wintersport: you either love it or you don't. Voor liefhebbers is er niets heerlijkers dan razendsnel en soepel zo'n besneeuwde helling afglijden, met de zon op je gezicht en met alleen het roetsj-geluid van je ski's of board in de sneeuw en de wind in je oren.

Voor de haters is het vooral een prijzige manier van kou lijden, in dikke onflatteuze kleding, op ongemakkelijke schoenen, en dan moet je ook nog eens rondzeulen met een zwaar board of onhandige lange ski's. Niets van waar, vandaar een pleidooi voor een vakantie naar de sneeuw waarin we meteen even afrekenen met de grootste bezwaren.

Het is er bloedstollend mooi

Tignes is een uitgestrekt skigebied in de Franse Alpen, met hoogteverschillen van wel tweeduizend meter. Er is maar liefst driehonderd kilometer piste en je kunt er elf maanden per jaar terecht, vanwege de gletsjer La Grande Motte op 3500 meter, bereikbaar met de Finuculaire, een ondergrondse skitrein die je in zeven minuten duizend meter omhoog brengt.

Terras van Panoramicpinterest
Agence Merci
Terras van Panoramic

Oké, maar het is koud

Soms waar, maar dankzij alle nieuwe hightechmaterialen blijf je warm zonder eruit te zien als een Michelin-mannetje. Bovendien is er een enorme keus aan toffe outfits – die je weliswaar niet regelmatig in Nederland zal dragen, met onze warme winters – maar die wel heel comfortabel en on trend zijn. En met een beetje mazzel schijnt de zon.

Maar ik kan niet skiën/snowboarden

Altijd lastig om iets nieuws te leren, maar je hoeft niet op de babyhelling van de kinderklas tussen de houten stripfiguren te ploeteren; er zijn meerdere makkelijke, lage pistes in Tignes met gratis liften, zodat je niet meteen een pas voor het hele skigebied hoeft aan te schaffen. Scheelt een stuk.

Tignes Val Claretpinterest
Joost Brantjes
Tignes Val Claret

Maar het is hard werken

Ja, het is gesjouw met alle spullen die je nodig hebt, en het heet niet voor niks winterSPORT, je wordt er moe van. Maar dat word je ook van sjouwen met aankopen door Barcelona of slenteren door musea in Parijs. Moe, maar voldaan, dat idee.

Maar ik wil meer actie dan alleen de pistes af

In Tignes kun je snowtuben (op een luchtband de helling af), parapenten, ijsklimmen of bungeejumpen vanaf een skischans, en sinds dit jaar kun je in het plaatselijke meer zelfs ijsduiken: in een drysuit en perslucht samen met een instructeur een ijswak in – voor wie geen last heeft van claustrofobie.

Maar het is zo duur

Tijdens een skivakantie geef je in een week al snel uit waar je anders twee weken van op reis zou kunnen, maar je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.

Tip 1: Boek een busreis, dat kan vaak inclusief hotel of appartement en skipas. Of vlieg met een lowbudgetmaatschappij als Easyjet, die vliegt op Genève, vandaar reis je verder naar Tignes met een taxibusje.

Tip 2: Een vijfsterrenhotel met uitgebreide wellness is behalve superfijn ook kostbaar. De meeste hotelspa's zijn vaak ook toegankelijk als niet-gast, dus ook als je elders in het gebied een appartement deelt.

Maar wintersport = tacky après-ski

Dat hangt af van de plaats waar je naartoe gaat, het ene oord is meer gericht op gezinnen, het andere op feestbeesten. Tignes bestaat uit vijf delen, op verschillende hoogtes in het gebied, en elk deel heeft enigszins zijn eigen sfeer. Nog lang bier drinken of dansen kan altijd, als je daar tenminste nog puf voor hebt na een dag actie en de Franse gastronomie.

Hier moet je zijn: slapen

> Les Suites de Nevada, onlangs gerenoveerd vijfsterrenhotel en spa, met Le Whitney Bar en sterrenrestaurant La Table en Montagne.

Les Suites de Nevadapinterest
Studio Bergoend
Les Suites de Nevada

> Le Nevada heeft lekker ruime appartementen voor vier tot tien personen, met sauna, stoombad, jacuzzi en binnenzwembad. Op loopafstand van de skiliften en skibus.

Hier moet je zijn: eten

> Alpen-posh: Restaurant Panoramic ligt op 3032 meter hoogte en binnen is het stijlvol tafelen: veel schapenvachten en knappe obers met grijze alpinopetten. Alpen-posh.. Een topchef en zijn keukenploeg maken de prachtigste borden in een piepkleine keuken midden in het restaurant. Sla vooral het patisseriebuffet niet over.

> Opscheppen: Of je houdt het wat eenvoudiger en gaat naar het selfservicerestaurant er direct naast, van dezelfde eigenaar, met biologische gegrilde kippetjes en huisgemaakte frietjes. Het fantastische uitzicht is gratis.

PS Vergeet niet de grote huisvriend – sintbernard Igloo – te aaien: deze 106 kg zware lobbes scharrelt heen en weer tussen de twee restaurants van zijn baas Jean Michel, en neemt hiervoor zelfs zélf de skitrein naar boven!

> Zo van de boerderij: Restaurant La Ferme des 3 Capucines huist in een nog actieve boerderij, de keuken werkt dus ook zo veel mogelijk met eigen producten, het restaurant is knus ingericht en heeft een grote open haard.

> Geheimtip: Restaurant Les 2 Basques/Mendikoa, is pas sinds half december 2016 open en (nog) een goed bewaard geheim. Wat moderner en strakker interieur dan gebruikelijk in de Alpen, én van heel vriendelijke Basken die weten wat lekker is.

> Carnivoren: Restaurant Oh La Vache is een bistro slash steakhouse, op houtvuur bereid eten voor stevige trek, met stoere styling.

Restaurant La Ferme des 3 Capucinepinterest
Restaurant La Ferme des 3 Capucine

Zo ga je in stijl de berg af >