Brengt een telefoon die nog aan staat de veiligheid aan boord van het toestel in gevaar?

U kent het wel. U zit in het vliegtuig net lekker in een fijne gruizige app-wisseling met uw verkering, als de gezagvoerder meldt dat de vliegtuigmodus aan moet. De reden zou zijn dat het toestel kan interfereren met de apparatuur van het vliegtuig. En dat is natuurlijk gevaarlijk. Maar is dat nu eigenlijk wel echt zo? Steeds meer mensen beweren immers dat het geen bal uitmaakt, en dat je hem net zo goed aan kunt laten staan.

Vliegtuigmodus, wel of niet?

Dat een mobiele telefoon zou kunnen interfereren met de bedieningsapparatuur aan boord van het vliegtuig, blijkt inderdaad overdreven. Het is echt niet zo dat de bediening op tilt gaat als je je mobieltje niet in vliegtuigmodus zet.

Wél kan een een toestel dat niet in vliegtuigmodus wordt geschakeld, de communicatie-apparatuur storen. De piloot hoort dan een vervelend zoemend geluid is zijn koptelefoon, vergelijkbaar met de storing die een mobiele telefoon in de buurt van een radio. Dat is dus vooral irritant voor de piloten. Maar ook potentieel gevaarlijk, want het is hierdoor ook mogelijk dat cruciale informatie van de luchtverkeersleiding niet of niet goed wordt gehoord.

Ergo: Een telefoon die niet in vliegtuigmodus staat, vormt wel degelijk een veiligheidsrisico. En als dat er heel veel zijn, helemaal.

Psst, dit zijn alle WiFi-wachtwoorden van vliegvelden wereldwijd >

Bron: Gatsby.nl