De hamburger: eerst was-ie te simpel, toen een hype en vervolgens kwam de burgermoeheid. Zijn we ook weer overheen: de burger is een blijver. De beste adressen voor het beroemde broodje.

Gigantisch: Plezant, Vlieland

In Vlieland valt niet enorm veel te beleven, en precies om die reden is het eiland zo'n heerlijke uitvalsbasis. Leuk in al zijn kneuterigheid. In die categorie is Plezant in de Dorpsstraat je adres voor een sappige hamburger. De zaak is Oudhollands plezierig: donkerbruine eiken vloer en caféstoelen van hetzelfde materiaal, een kroonluchter met stoffige lampenkapjes, glas in lood, een ouderwetse toog met net zulke ouderwetse barkrukken ervoor en een klein terras waar het zelfs, nee, juíst met slecht weer bijzonder goed toeven is. Hulde voor de gigantische burger: het vlees niet te dik, een gebakken ei, guacamole, nachos, jalapeño, een beetje sla, een harde bol en goudgele luie friet op rechts.

  • Dorpsstraat 12, plezantlekkereten.nl

Prijswinnend: Iveau Burgers & Wijnbar, Arnhem

Hamburgerliefhebbers zouden eigenlijk de jaarlijkse burgerverkiezing van de Horecava in de smiezen moeten houden: elk jaar kiest een vakjury uit de creaties van typische burgerzaken de beste burger van het land. Twee jaar op rij won de Burgeresse van Ter Marsch & Co uit Rotterdam, een vrouwvriendelijke variant van de vaak zo mannelijke hamburger. Overgoten met truffeljus, Spaanse witte ui en pancetta, alles op een stevige bol. In 2016 gaat de eer naar Arnhem. Chef Laurentz Craane maakt daar bij Iveau Burgers & Wijnbar zijn Ereburger. Tussen het broodje, dat ontwikkeld werd met een lokale bakker, ligt een schijf die voor driekwart bestaat uit vlees van het Gasconne-rund en voor een kwart uit vlees van Baambrugs big. Verder: zelf ingelegde augurk, huisgemaakte mayonaise, chilipecorino, Haut Clos-tomaatjes, rode ui, red gravy van iberico-chorizoketchup en eikenbladsla.

Nieuw: H. Burger, Amsterdam

Amsterdams jongste burgerzaak noemt zichzelf geen restaurant, maar een 'creative hub' en een 'high-end Hamburger-concept'. Ach, geef het beestje een naam. Eigenaren Abdel el Hamri en Youssef Bouali doen hoe dan ook hun uiterste best om iedereen die toch nog burgermoe is te overtuigen aan te schuiven. De zaak is een plaatje, dat allereerst. Beneden is een grote ruimte ingericht waar afwisselend exposities, boeklezingen en workshops plaatsvinden. Loop verder door naar achteren en je komt uit in een stadse moestuin. Boven is het tijd voor burgers van een ieniemienie menu. Er staan vijf verschillende hamburgers op de kaart: de Original van rundvlees op een getoast briochebroodje, ui, tomaat, sla, augurkjes, ketchup en mosterd, een kipburger, een vegaburger gemaakt van zwarte bonen, mais en walnoten en de cheeseburger die hetzelfde is als de Original, plus kaas. Favoriet is de H. Burger: een burgertje zoals de Original, maar met stukjes krokant buikspek erbij. Een alcoholvergunning heeft H. Burger niet, dan weet je dat alvast. De

Bijzonder: Ich Bin Ein Hamburger, Den Haag

Eén van de best bewaarde geheimen van Den Haag in één van de leukste buurten, het Zeeheldenkwartier, is Ich Bin Ein Hamburger. Laat je niet foppen door de naam van het restaurant: we hebben het hier eerder over een Franse bistro dan over een Duitse Stube. Dat geldt zowel voor de inrichting als voor het menu, waar – daar liegt de naam niet over – een aantal voortreffelijke en bovendien culinaire hamburgers op staan. Er is een burger van Confit de Canard met vijgen (de Chef's special), uiteraard een Black Angus-versie met blauwe kaas en truffel-maderasaus maar ook verschillende vegaburgers van de vegetarische slager en burgers van vis. Tuna melt met cheddar en piripirimayonaise bijvoorbeeld.

Vleesloos: Meatless District, Amsterdam

Ten eerste: reserveer. Dat is belangrijke informatie, daar het bijzonder is dat een vegetarisch en zelfs veelal vegan restaurant dusdanig populair is. Terecht ook. De publiekslieveling van Meatless District is de burger, zowel de MD Burger als de MD Cheese Burger. Deze vegavriend is gemaakt van tempeh, tofu en tomaat met avocado, augurk, gegrilde aubergine, rode ui, salade, mayonaise en dikke patat on the side. Zó juicy, zelfs onweerstaanbaar voor carnivoren. Ook de rest van de kaart doet watertanden, beloofd. Na de burger? Dan eet je Monkey Business-bananenijs. Die komt met eetbare bloemen, pecannoten, gehakte pistachenootjes, geroosterde kikkererwten en avocadomousse.

Glutenvrij: Rubens Burger, Haarlem

Hamburgers en coeliakie (dat spreek je uit als seu-li-a-kie, jeweetwel, dat hebben mensen die geen gluten kunnen verdragen) gaan normaal gesproken niet per se hand in hand. Dat vond de Haarlemse Ruben, wiens vriendin coeliakie heeft, oneerlijk en hij bedacht dat het best anders kon. Het antwoord werd een zaak met hamburgers zonder paneermeel, en friet of salade in plaats van brood. Of met een glutenvrij broodje op basis van maiszetmeel, rijstebloem en soja-eiwit. Alle burgers kunnen aangepast worden (glutenvrij, lactosevrij, paleo proof, etc.) en er is keuze uit vlees, kip, vis of vegetarisch. Bovendien is de huisgemaakte chilimayonaise verrukkelijk. Rubens Burger is gevestigd in het Raakskwartier, vlak bij de bioscoop van Haarlem. Het interieur is eenvoudig, met veel wit, houten latjes tegen de muur en simpele schoolstoelen. Niet te moeilijk.

Burgerstad Rotterdam

Rotterdam is met recht dé burgerstad van het land. Dat bewees Ter Marsch & Co, maar de stad heeft meer burgerfavorieten.

  • Gracy's: Entereen pastelkleurige Amerikaanse jarenvijftig-diner: roze muren, turquoise stoeltjes boven een zwart-wit geblokte vloer en sappige doorrookte burgers met dank aan de Josper, een Spaanse houtskooloven. Mauritsstraat 1A, gracys.nu
  • Hamburg: Bij burgerbar Hamburg eet je enkel en alleen proper burgers, van verse ingrediënten en eerlijk vlees, zo zeggen ze zelf. Paradepaardje is De Hamburg, van ruim 270 gram, met geheime Hamburgsaus. Witte de Withstraat 94B, restauranthamburg.nl
  • Burgertrut: Een begrip in 010, onder de rook van de Markthal. Burgertrut staat niet onterecht bekend om de puike vegaburger die er geserveerd wordt. Hang 5, roodkapje.org/burgertrut
  • Burger Club: In 2016 werd de Burger Club Burger van Burger Club verkozen tot de beste burger van Rotterdam. Gemaakt van MRIJ-rundvlees, wat staat voor vlees van Maas, Rijn- en IJsselvee, en fiks belegd met gekarameliseerde ui, tomaat, sla, pancetta, cheddar, jalapeños, chorizo van iberico, augurk en geheime Burger Club-saus. Bovendien is-ie goed gestapeld, zodat je met je handen kunt eten. Nieuwe Binnenweg 139, burgerclub.nl
  • NRCafé: In de drukste hamburgerstraat van het land zou je bijna grand café het Nieuw Rotterdams Café overslaan. Zonde. De burger hier ligt op een smakelijk broodje met groene asperges, veldsla, pancetta en brie die aan tafel langzaam verder smelt. Witte de Withstraat 63, nieuwrotterdamscafe.nl
  • WoW: De uitstraling en het concept van een snel-etenrestaurant, maar met een kleine upgrade in het interieur en een flinke upgrade voor de burgers. De 'Make Your Own Burger' begint met je keuze voor biologisch Nederlands rundvlees dat halal geslacht is. Daarna de lastige keuze uit een keur aan toppings. Een cheeseburger met huisgemaakte WoW-saus, gegrilde uien, jalapeño, sla, uitjes en kalfsbacon bijvoorbeeld. Of een Spicy Veggie Bean Burger – minstens zo lekker. Zuidplein 96, wowbfc.com

Dit zijn de 15 beste burgerbars van Amsterdam >