> Eddy Spaghetti - We zijn stiekem best een beetje dol aan het raken op Amsterdam Oost, zelfs al vindt ondergetekende met een huis hartje Jordaan het behoorlijk uit de richting. Maar de rit naar het Krugerplein waar meneer Eddy Spaghetti onlangs zijn deuren opende is het waard, heus. Je slurpt er een heerlijke pasta naar binnen maar sla vooral ook de buratta niet over. Aan reserveringen doet Eddy niet, er is immers helemaal niks mis met even wachten aan de bar.

> Le Coq - Over haantje de voorste gesproken… Hallo Le Coq! Bovenop de laatste draaiburg van Amsterdam aan het begin van de Prinsengracht (tegen het IJ aan en dus vlak bij het CS) huisde jarenlang Restaurant Open, inmiddels al weer heel wat jaartjes dicht. Tot pop-up restaurant Le Coq opende. Kleine finger licking good hapjes eet je in de van top tot teen zwart gesausde zaak. Waarom Le Coq? Omdat de haantjes verantwoordelijk voor Le Coq (dezelfde mannen achter IQ Creatives en Cafe George) naar eigen zeggen precies een jaar lang gaan rellen in hun kippenhok. Precies waar we zin in hadden.

> Chef's Podium - Handjes op elkaar voor Chef's Podium! In een notendop: de luitjes hebben maar één doel: een podium (hun eigen podium) creeeren voor echt lekker eten wat echt niet veel hoeft te kosten. Het resultaat: heel, heel lekker eten voor bijna belachelijk kleine prijzen. Iedere donderdag t/m zaterdag vanaf 18 uur, drie gangen voor € 20, € 2,50 voor een glas (goede!) wijn en € 15 voor een flesje. Drie dagen per week dus maar en reserveren is een must.

> Crazy Kreeft - Herinnert u zich Cafe de Pijp nog? Het iconische cafe op de hoek aan de Ferdinand Bolstraat? Welnu, Cafe de Pijp is niet meer. Dat valt te betreuren ware het niet dat Crazy Kreeft zich op het plekje genesteld heeft. Kreeft en meer om te smullen voor crazy kleine prijsjes in een vrolijk Caribisch sfeertje en laat op de avond een al even vrolijke DJ achter de draaitafels. Worden we blij van. Crazy Kreeft is tijdelijk (net als Le Coq) dus ga als de wiedeweerga.

> Jacketz - Bekijk het maar met alle quinoa-nul-koolhydraat-dieeten, uw redactie is dol op pasta en aardappelen en wat niet meer, en dat geven we graag toe. Zeker wanneer kleine pareltjes zoals aardappelrestaurant Jacketz zijn deuren beginnen te openen. Het idee: een aardappel in zijn jasje, een gepofte dus, met verse vulling. En dat is niets minder dan waanzinnig lekker.

Iets te vieren? Check dan de top 10 feestelijke tenten >

Ook fijn: ELLE's top 10 ontbijttentjes >

ELLE's Maartje tipt meer puike plekken op Bartsboekje.com.