UTRECHT
't Spit
Bijna of hartstikke open tijdens de paasdagen, de eigenaren van het kakelverse 't Spit houden het spannend. Maar of je er nu tijdens of pas na de Paas terecht kunt, 't Spit belooft Utrechtst lekkerste kluifmoment aan het Neude (want kip mag met de handen, dat hoeven we niet meer uit te leggen). Zodra 't Spit de deuren open gooit, zijn wij er als de kippen bij.
> facebook.com/BarhetSpit

Kippig
Lollig doen met het woord kip blijft leuk. Met de kippen op stok, de kip en het ei, hippe kip en het kort maar krachtige ‘kippig’, de keuze van het Utrechtse kipconcept Kippig aan de Loeff Berchmakerstraat. Niks geen kilo-knallers of plofkippen bij dit afhaalrestaurant maar biologische Brabantse gebraden kippenpootjes, kipkluiven of hele kippen. Om af te halen dus, een puik plan tijdens de voorjaarsfeestdagen. Onze keus? De klassieke kip met huisgemaakte friet en appelmoes. Maar let op: Kippig is hartstikke vers en begint pas te braden na je bestelling en op = op. Het duurt ruim een uur voor je kip klaar is. Handig: bestellen via de website is een eitje.
> kippig.nl

AMSTERDAM
Van ’t Spit
Was Van ’t Spit het eerste kiprestaurant in Amsterdam dat enkel en alleen kip serveert? We weten het eigenlijk niet meer. Wat we WEL weten is dat het goed toeven is in het smalle donkergroene lokaal aan de gezellige houten tafeltjes die uitkijken op de lange bar. En vooral, straks als de zon weer schijnt, aan de picknicktafels waar het goed mensen kijken is.
> vantspit.nl

Guts & Glory
Restaurant Daalder in de Amsterdamse Jordaan is, geheel onterecht, een van de ondergeschoven restaurant-kindjes van de stad. Terwijl in de ieniemienie keuken de allerlekkerste gerechten bereid worden. De mannen die bij Daalder in de keuken staan, openden aan de Utrechtsestraat een nieuw restaurant onder de noemer Guts & Glory en maken de naam waar: het is namelijk best wel ballen hebben om een half jaar lang enkel en alleen van één dier te koken en dat op een bijzondere en bijzonder smakelijke manier te doen: het eerste half jaar is dat de Parelhoen waarvan alles gebruikt wordt, tot en met een niet te missen voorgerecht met ei. En die glory? Die volgt dus vanzelf. Omdat het o zo lekker is.
> gutsglory.nl

Rotisserie
De eigenaren van restaurant Fier openden in een aangrenzend pandje hun Rotisserie. Ter plekke kluiven van je gebraden kippetje is de gezelligste optie maar meenemen kan ook.
> facebook.com/rotisserieamsterdam

Rijsel
Volgens velen het beste restaurant van Amsterdam en dat mogen we graag onderschrijven. In het kantine-stijl lokaal eet je een heerlijke kip, word je fantastisch geholpen en zit je steevast langer dan gepland.
> rijsel.com

De Biertuin
Al vaak bezongen door ondergetekende en dat doe ik gewoon nog een keer: De Biertuin in Oost, mensen. Hoe je het ook went of keert, hier eet je de beste burger, de sappigste gebraden kip en de lekkerste worst van Amsterdam (die van Brandt & Levie) allemaal op een bord. Niet te veel paaseieren eten dus, want dat bord is op zijn zachtst gezegd groot. En er is nieuws: de Biertuin is volledig verbouwd en in een 2.0-variant heropend.
> debiertuin.nl

Pssst... De eigenaren van De Biertuin (de Wijzen uit het Oosten die ons ook op Maxwell, Smokin’ Barrels en de Waterkant trakteerden) openen binnenkort naast de deur van de Biertuin in het oude East of Eden een nieuwe Amsterdam Oost-hotspot. Eén om in de smiezen te houden!

Dit is onze top 25 restaurants in Amsterdam voor 2015 >

En dit zijn onze favoriete to-do's deze maand >

ELLE's Maartje tipt meer puike plekken op Bartsboekje.com.