De School
Ook wij moesten even slikken toen dansfavoriet Club Trouw opgedoekt werd. Maar ha! We mogen dit jaar goddank goed beginnen sinds De School 3 januari opende, de gedroomde opvolger van Club Trouw, door de mensen achter Club Trouw. Maar er is meer: De School is niet alleen een 24-uurs club (ja! De School is een 24-uurs club!), er opende ook een gymzaal, om te gymmen (van boksen tot yoga, you name it), the old school way. Plus Café DS (DS staat uiteraard voor De School) voor 7 dagen per week hangen, laptoppen, buurten en wat niet meer van ontbijt tot diner. En dan voegden de herendames er óók nog een ‘fine dining’ restaurant aan toe, Restaurant DS, waar je 5 dagen per week terecht kunt voor een 3, 4 of 5 gangen menu.
www.deschoolamsterdam.nl
 
Taiko
Waar we het allerlekkerst – en ook nog eens knettergezond – aten in 2015? Bij Taiko in het Conservatorium Hotel. Dus beginnen we het nieuwe jaar zoals we ‘m eindigden: met de verrukkelijke Aziatische minigerechten van Chef Schilo. Glaasje sake er bij, uitgeschonken door een heuse sake-sommelier (wie wist dat ze bestonden mag nu haar hand opsteken), voor een toast op een opperbest nieuw jaar.
www.conservatoriumhotel.com

Atelier
Ja! Gisteren (6 januari) opende het restaurant dat zomaar eens de kleurrijkste van 2016 kan gaan blijken. En god weet, van kleur houden we. Goed en kleurrijk eten, maar ook no-nonsense, dat is de belofte. Reserveren die handel.
www.atelier-schinkel.nl

Food Soul Festival
Voor op de agenda: het laatste weekend van januari wordt het Soul Foud Festival gehouden in de Kromhouthal in Amsterdam Noord. Juist, in een hal, en dus warm en droog. Niet zo gemakkelijk te bereiken als – zeg – het Westergasterrein en dus net iets minder hysterisch druk als – zeg – Het Weekend van de Rollende Keukens, wat het Food Soul Festival tot een van onze foodfavorieten maakt.
foodsoulfestival.nl

Roomservice at Olof’s
Als je het al niet deed, dan ga je in 2016 vast en zeker nog meer vis en groente eten. Aan het aanbod zal het in elk geval niet liggen: her en der openen de vis- en groenterestaurants met allemaal (zo ongeveer) hetzelfde doel: groente en vis toegankelijk(er) maken voor het grote publiek. Wij kijken uit naar de opening van pop-up restaurant Roofservice at Olof’s waar vanaf 17 januari vier maanden lang voornamelijk met groenten wordt gekookt, een en ander geserveerd in Amsterdam’s oudste kapel, de Sint Olofskapel, vrijwel tegenover het Centraal Station.
www.roomserviceatolofs.com

Hangar
De laatste opening van het oude jaar was die van Restaurant Hangar in Amsterdam Noord, naast aloude favoriet Hotel de Goudfazant. De eigenaren van Hangar kregen de beschikking over een stuk terrein pal aan het water en mochten pitchen over het hoe en wat hier mee te doen. Het werd een halfronde loods die er uitziet alsof-ie er altijd al stond maar niets is minder waard: de eigenaren kozen ieder stuk golfplaat met de hand, sorteerden ze op kleur, lieten alles aan elkaar lassen (met alle gedoe dat daarmee gepaard gaat), richtten hun ‘hangar’ in met cafezitjes, een lange bank met luipaardprint (wat ons doet concluderen: when in doubt: leopard), een grote vierkante bar en een kleine kaart met enkel en alleen good food; geen fratsen, gewoon de beste gerechten van het seizoen met dito wijnen.
www.hangar.amsterdam

ELLE's Maartje tipt meer spots op bartsboekje.com.