‘Minder studenten en scholieren kiezen voor een tussenjaar voordat ze verder gaan studeren’ kopte Nu.nl afgelopen week.

Pardon? Wat zegt u nu? In 2013 nam bijna tien procent van de studenten een tussenjaar, maar in 2015 was dat aantal gedaald tot nog geen vijf procent, blijkt uit onderzoek van EP Nuffic onder een dikke 18.000 studenten. En, hoe hoger het opleidingsniveau, hoe groter de daling.

Volgens EP Nuffic komt dat door de afschaffing van de basisbeurs, waardoor sinds 2015 studenten moeten lenen om hun studie te bekostigen. Laat ik voorop stellen dat ik absoluut niets weet van het huidige verhaal omtrent leningen en beurzen, behalve dat het heel vervelend klinkt, maar wel weet ik het een en ander over reizen. En vooral weet ik dat het echt een heel, héél stom idee is om geen tussenjaar te nemen – en wel om de volgende redenen.

1. Studeren kan altijd nog
Je hebt net jaren achter elkaar gebikkeld op de middelbare school, en dan moet je op een kleine drie maanden vakantie na meteen wéér de lesbanken in? Kom nou, daar heb je toch helemaal geen zin in. Bovendien, die studie kun je ook over twee jaar doen, terwijl de grenzeloze vrijheid die je nu hebt (geen baan, geen kinderen, geen duur koophuis) uniek is voor deze periode.

Zelf ging ik voor het eerst twee maanden op reis in de twee maanden zomervakantie tussen mijn tweede en derde jaar, maar ik had het graag anders gedaan en gewild dat ik al veel eerder in mijn leven besmet was geraakt met het reisvirus. Natuurlijk kun je ook ná je studie op reis, of je neemt gewoon een keer een sabbatical, maar echt, hoe minder verplichtingen en hoe minder zorgen, hoe beter.


Je kunt veel beter gelukkig aan je nieuwe studie beginnen, dan nog half vermoeid en gestresst door je eindexamen.

2. Van reizen word je gelukkig
En dat is ook echt wetenschappelijk bewezen. In het onderzoek ‘A wonderful life: experiential consumption and the pursuit of happiness’ zet onderzoeker Thomas Gilovich uiteen hoe uit zijn studies bleek dat materiële zaken wel degelijk voor een geluksgevoel zorgen, maar dat die gelukkige roes heel snel weer verdwijnt. Wie wel op de lange termijn gelukkig wil zijn en blijven, investeert in ervaringen en gelukkige herinneringen. En die krijg je bij uitstek van een mooie reis. Bovendien, je kunt veel beter gelukkig aan je nieuwe studie beginnen, dan nog half vermoeid en gestresst door je eindexamen.

3. Reizen maakt je zelfstandig
Zeker als je in je eentje reist. Ik ben groot voorstander van in je eentje reizen en geloof er heilig in dat het voor iedereen een wereldveranderende ervaring gaat zijn. Daar schreef ik voor ELLE trouwens ook al eens een stuk over, dat je hier kunt teruglezen. Hoe dan ook, wanneer jij in je eentje op reis gaat, kom je jezelf hoe dan ook tegen.

Je moet zelf bedenken hoe je van vliegveld naar hostel komt, zelf bepalen waar je gaat eten, in je eentje met een groeptour mee, zelf nieuwe vrienden maken – kortom, je bent volledig op jezelf aangewezen. En geloof me, er is niets wat je in één klap volwassener maakt dan dat, dus dat lijkt me de ideale voorbereiding op een lange studie.


Sommige dingen kún je niet in de collegebanken leren

4. Je kunt het combineren met iets nuttigs
Je hoeft je natuurlijk niet maandenlang vol te gooien met buckets bij full moon party’s, je kunt ook iets nuttigs doen daar in het buitenland. Doe een summer school in Londen, loop stage in Rio de Janeiro, scheer schapen op een Australische boerderij of werk als au pair in Parijs. De keuze is reuze. Zo doe je iets nuttigs wat op je CV kan én je ervaart de opwinding en het plezier van in het buitenland zijn.

5. Je leert jezelf zijn
Met het risico als een vrouw van 86 over te komen: echt, ik zou willen dat ik op mijn negentiende al wist wat ik nu weet. Dat al die malle onzekerheden die ik toen had helemaal niet nodig waren, bijvoorbeeld. 'n Groot deel van wie ik nu ben, komt door het (in m’n eentje) reizen. En dan kan een studie nog zo’n goede voorbereiding op de rest van je leven zijn (en haal dat diploma ook zeker); sommige dingen kún je niet in de collegebanken leren. Bovendien is het beter om spijt te hebben van iets dat je wel hebt gedaan, dan iets dat je níet hebt gedaan.

Dus, hup, plan die reis en boek dat ticket, je gaat me later dankbaar zijn.

Al een trip naar, bijvoorbeeld Bali, gepland? Lees dit eerst! >