Fotoweek presenteert fotografie in al haar verschijningsvormen: als hobby, beroep, kunst, beeldtaal. Het thema dit jaar is Kijk! Mijn Familie. Fotoweek wil stilstaan bij hoe bijzonder het eigenlijk is dat iedereen zomaar in staat is om zijn dagelijkse leven vast te leggen. Dus: eindelijk eens een familieportret laten maken door een professionele fotograaf? Of leren hoe je je eigen gezin moet regisseren voor een perfect ogende foto? Dit is je kans.

5 MUST-SEES

En zoals beloofd in het oktobernummer van ELLE: dit zijn vijf onze favoriete, niet-te-missen Fotoweek-programmaonderdelen:

> De dames van Vlaanderen, Stedelijk Museum Alkmaar. Over het werk van de beroemde Alkmaarse fotografes (a.k.a. 'de fondantjes', vanwege hun opgedofte verschijning, denk pastelkleurige mantelpakjes en matching hoedjes), die duizenden gezinnen op de foto zetten. Leuk: hun atelier is nagebouwd. 

> Overzichtstentoonstelling Philip Mechanicus, Joods Historisch Musem. De eerste overzichtstentoonstelling met zo'n 150 foto's uit het bijna on-Nederlandse oeuvre van deze fotograaf. Je kent hem waarschijnlijk van zijn zwart-witportretten van o.a. Matthijs van Nieuwkerk, Marlene Dumas en Remco Campert. Zien: het museum toont ook straatfoto's die Mechanicus maakte in de buurt rondom het Waterlooplein.

> Tentoonstelling en film over Studio Merkelbach, Stadsarchief Amsterdam. De legendarische Fotostudio Merkelbach opende honderd jaar geleden zijn deuren en tienduizenden Nederlanders hebben zich daar laten fotograferen. Materiaal genoeg, lijkt ons. Het mooie: er zijn veel onbekende foto's te zien; glamourportretten, foto's van filmsterren, dansers en mannequins die de mode uit lang vervlogen tijden showen. Duik ook even de Filmzaal in voor Van pose tot werkelijkheid (één van de twee non-stop draaiende films), uit 1979, waarin regisseur Juri de Voogd Mies Merkelbach en drie andere portretfotografen filmt.

> Tentoonstelling Paerlen van de Swijnen, Knorfoto, De Fruitvis Rotterdam. Het neusje van de zalm uit het werk van studenten, alumni, mentoren en leraren van de Fotoacademie van Rotterdam, te zien in de Rotterdamse Fruitport.

> Lezing vroege familiefotografie, Rijksmuseum Amsterdam. Uitjes, picknicks, huwelijken, geboortes: alles werd (analoog) vastgelegd in de 19e eeuw. En vooral: in albums geplakt (Instagram is er niks bij). Zien dus en vooral doen: naar de lezing van conservator Fotografie Mattie Boom gaan om meer te weten te komen over familiefotografie. Vrijdag 20 september om 12.30 uur.

Fotoweek dus! Van 20 tot en met 29 september, ga voor meer info naar www.fotoweek.nl.

Liever warm thuisblijven? Bak één van deze favorieten van uw ELLE-redactie (appeltaart!) >