Liefde! Kunst! Passie!

Kunstenaarsechtparen in het Gemeentemuseum in Den Haag

Wat gaan we zien? Het werk van zeventien beroemde kunstenaarsechtparen zoals Frida Kahlo & Diego Rivera en Camille Claudel & Auguste Rodin..

 

Is dat leuk? Zeker. Aan de gebruikte thema's én de onderlinge verschillen en overeenkomsten komen we veel te weten over de relaties van deze kunstenaarsechtparen....

 

Gaan we diepzinnig doen? Sommige echtparen laten zien dat ze hebben samengewerkt in een kunstwerk en elkaars ideeën graag overnemen. Anderen wijzen elkaars stijl juist af en dat heeft vaak dieper liggende oorzaken.

Advertisement - Continue Reading Below

 

Ah! Saillante details. Uiteraard. Haat en liefde liggen nu eenmaal dicht bij elkaar. Zo was de relatie tussen Claudel en Rodin diep tragisch: Rodin koos namelijk op een zeker moment voor een andere vrouw, en die klap is Claudel nooit te boven gekomen. Dit zie je terug in hun werken.

 

Meer, meer! De Amerikaanse fotograaf Alfred Stieglitz verliet vrouw en kind voor de 23 jaar jongere Georgia O'Keeffe, wiens werk hij intens bewonderde. Ook dat komt terug in zijn werk.

 

Lekker veel kommer en kwel dus? Niet alleen. Kahlo en Diego Rivera laten juist hun diepe verbondenheid zien en ook de kunstenaars Sonia en Robert Delauny bleven een leven lang bij elkaar.

 

Gaan dus! De tentoonstelling loopt van 21 februari t/m 1 juni 2009.

 

Extra praktische info? Kijk op de site van het Gemeentemuseum.