Hair, White, Long hair, Blond, Hairstyle, Outerwear, Blazer, Layered hair, Jacket, Smile, pinterest
Joshua Bakarbessy

Ze heeft een zwak voor alles tweed en fluweel, kaas en rode wijn, de koala is haar spirit animal (want zo noemt haar vriend haar), Jane Birkin, Jeanne Damas, Lou Doillon en Caroline de Maigret zijn haar stijliconen, en het aller- allermeest houdt ze van kunst; ELLE ambassador Claire Hoogakker is immers kunsthistorica. Op ELLE.nl deelt ze haar tips over (betaalbare) kunst, de leukste tentoonstellingen en meer van dat. Volg Claire op Instagram: @artdosedaily.


Als beginnende kunstkoper/verzamelaar kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen in de zee van Nederlandse (online) galeries. Daarom hier 5 tips om je op weg te helpen.

1. Affordable Art Fair

Van 2 tot 5 november zal de Kromhouthal in Amsterdam-Noord getransformeerd worden tot een waar kunstwalhalla. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze beurs gespecialiseerd in betaalbare kunst en gericht op beginnende kunstkopers. 67 lokale, nationale en internationale galeries stellen hier hedendaagse kunst tentoon en bieden het te koop aan. Het ethos van de Affordable Art Fair is simpel: iedereen kan een verzamelaar worden, en je hebt geen immens budget, huis of diploma kunstgeschiedenis nodig om kunst te kunnen waarderen en te kopen. Desondanks is het wel handig te weten waar te beginnen. Bezoek daarom vooraf de website voor een 'How To' checklist en een 'online directory' om je op weg te helpen.

instagramView full post on Instagram

2. Young Collectors Circle

De Young Collectors Circle is een platform voor startende kunstverzamelaars. Het doel is het inspireren van een nieuwe generatie kunstverzamelaars; niet alleen om hun levens te verrijken, maar ook om de kunstsector te ondersteunen. Hoe start je nou eigenlijk een verzameling? Hoe ontdek je meer over een kunstenaar en zijn oeuvre? Wat voor soort kunst is er allemaal (te koop)? En hoe worden prijzen nu eigenlijk bepaald? De Young Collectors Circle is er om deze vragen en meer te beantwoorden. Op een informele, laagdrempelige manier met een groep gelijkgestemde liefhebbers die met dezelfde vragen zitten. De antwoorden vind je online in hun artikelen, tijdens de salons waarbij de YCC in gesprek gaat met jonge verzamelaars, kunstenaars en dealers, en tijdens YCC events waarbij ze op bezoek gaan op plekken waar kunst wordt gemaakt, getoond en verkocht.

3. Lil'Amsterdam

Lil'Amsterdam is een initiatief van PUP in samenwerking met de NS en is te vinden in de gehele Amstelpassage op Amsterdam Centraal Station. Je kunt hier winkelen, eten, drinken, gewoon inspiratie op doen en kunst kopen. Er zitten hier meerdere kunstenaars, waaronder Jasper Krabbé en Merijn Kavelaars. Jasper Krabbé heeft hier eenmalig zijn iconische schilderijen verkoopbaar gesteld als piezografische (hoge kwaliteit) prints in een gelimiteerde editie (voor een lagere prijs, dus!). Bovendien zijn er beschilderde vintage jassen van zijn Quodnon-collectie te koop, net als (gesigneerde) boeken. Ook Merijn Kavelaars verkoopt zijn schilderijen hier, alsook zijn beschilderde jassen. Merijn heeft hier kleiner (en dus betaalbaarder werk) te koop gesteld, en bovendien maakt hij gebruik van de KunstKoopregeling (zie punt 5). Deze pop-ups zijn nog te bezichtigen tot eind november, waarna er weer andere pop-ups voor in de plaats zullen, uhm, oppoppen.

4. Foam Editions

Foam Editions is de in-house en onlinegalerie van Foam Fotografiemuseum in Amsterdam, waar prints en fotoboeken in speciale edities te koop zijn, en is er voor iedereen: van de ervaren kunstkoper tot iedere beginnende fotografieliefhebber.Een Foam Editions-fotograaf heeft geëxposeerd in het museum of is gepubliceerd in het Foam Magazine. Het aanbod varieert van goed geprijsde oplages van wereldberoemde fotografen tot het werk van net ontdekt talent. Zo is er werk van onder andere Anton Corbijn en Malick Sidibé naast werk van jonge en opkomende talenten te vinden. In die laatste categorie is er de First Edition: een unieke kans om voor een aantrekkelijke prijs (slechts € 75) werk te kopen van jong talent. Elke twee maanden presenteert Foam een nieuwe fotograaf, geselecteerd door Foam Editions. Met dit initiatief hoopt Foam Editions jonge fotografen en (potentiële) verzamelaars aan elkaar te koppelen. Het werk van Kevin Osepa (te zien op de foto) is tot en met 10 november 2017 exclusief te koop bij Foam Editions. Ook leuk: er worden regelmatig interessante Masterclasses en Verzamelcursussen gegeven over het verzamelen van fotografie. Kijk op foam.org of mail naar editions@foam.org voor meer informatie.

Room, Art, Visual arts, pinterest

5. KunstKoopregeling

Ooit gehoord van de KunstKoopregeling (behalve net hierboven)? Veel mensen hebben dit niet, wat jammer is, want het is een interessante manier om kunst te kopen zonder direct bankroet te raken. Met de KunstKoop kunnen particulieren kunst op afbetaling kopen bij meer dan honderd galeries verspreid door Nederland zonder dat ze rente hoeven te betalen. Als je een renteloze lening afsluit via de KunstKoop betaal je namelijk niet het totaalbedrag in één keer, maar los je het bedrag af in maandelijkse termijnen. De regeling geldt voor kunstwerken (minimumprijs 750 euro) die gemaakt zijn ná 1945 door nog levende kunstenaars. Lees meer over de deelnemende galeries en de voorwaarden op mondriaanfonds.nl. Doe nieuw gelanceerde mobiele website maakt inzichtelijk welke galeries in Nederland aangesloten zijn bij de Kunstkoop.

De Kunst Uitleen is ook een goede, vergelijkbare optie. Zoals de naam al doet vermoeden gaat dit meer om uitlenen dan uiteindelijk aankopen en is erg geschikt voor bedrijven e.d., om zo een afwisselende selectie van kunst aan de muur te hebben. Maar uiteraard ook voor kunstliefhebbers met een kleine portemonnee.

Tot slot:

> Hou je meer van design bekijken/kopen? Haast je dan naar de Dutch Design Week, van 21 t/m 29 oktober in Eindhoven.

> Ook fan van antiek, design en sieraden? Ga dan naar PAN Amsterdam van 19 tot 26 november. Op PAN Amsterdam kun je met vertrouwen kunst, antiek en design kopen. Ruim 80 onafhankelijke keuringsexperts beoordelen de objecten voorafgaand aan de beurs op echtheid, kwaliteit en conditie.

> De KunstWeek van 4-12 november biedt kunstliefhebbers allerlei activiteiten, festiviteiten en aanbiedingen. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het Landelijk Atelierweekend open ateliers bezoeken en kunstenaars persoonlijk spreken. De Kunstweek is in het hele land bij een groot aantal kunstinstellingen, galerieën, kunstuitlenen, kunstenaars en gemeenten en het uitgelezen moment om inspiratie op te doen voor je (eerste) kunstaankoop.

> Alvast voor in de agenda: De KunstRAI (4 - 8 april) is een brede, nationale kunstbeurs voor hedendaagse autonome en toegepast kunst: een publieksbeurs met ruim 60 deelnemers die de diversiteit, kwaliteit en pluriformiteit van het rijke Nederlandse aanbod van beeldende kunst, vormgeving en design weerspiegelt.