De opera werd gemaakt naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede, nu tien jaar geleden. Het libretto werd geschreven door de Brit David Mitchell, vooral bekend vanwege zijn besteller Wolkenatlas.

De keuze voor Mitchell lag niet erg voor de hand, hij is immers Brits en had nog nooit de tekst voor een opera geschreven. Maar toen componist Klaas de Vries hoorde dat Mitchell tijdelijk in Nederland woonde om aan zijn nieuwe roman te werken, vroeg hij hem om het libretto voor zijn rekening te nemen. Na lang aarzelen zei de schrijver ja. ELLE sprak Mitchell in Enschede, waar hij de repetities voor Wake bijwoonde.

Hoe is het schrijven van het libretto je vergaan?
‘Vaak moet een librettist passende woorden maken bij de muziek, maar Klaas de Vries heeft me geen muziek gegeven. Wat aardig van hem was. Ik had veel vrijheid. Maar ik wilde hem wel helpen door de taal ritme te geven. En hoewel ik geen professioneel librettist ben, wil ik dat zelfs in mijn fictie elke zin ook op zich kan staan en genietbaar is. Natuurlijk moet je dan niet in de val lopen van mooischrijverij. Het belangrijkst zijn de personages. We houden van fictie omdat we meeleven met de imaginaire mensen.’

Hoe heb je de inhoud aangepakt?

‘Ik had wel een probleem. Als ik te algemeen zou zijn, zou ik me niet aan de opdracht houden en als de tekst te specifiek over de ramp in Enschede zou gaan, zou dat te pijnlijk zijn. Mijn middenweg was om te schrijven over een ramp, om die nooit te benoemen. En om te schrijven over daarna, hoe ermee te leven. In het laatste deel van de opera wilde ik de conversaties opvoeren die je niet kunt hebben als iemand van wie je houdt, weg is. Vooral als je niet de kans hebt gehad om afscheid te nemen. Ik hoop dat het werkt, dat gaan we nu uitvinden. Het is een verbazingwekkende reis voor me geweest.’

Wake is van 13 mei t/m 15 juni te zien door het hele land. Zie voor de speellijst www.nationalereisopera.nl.

In het julinummer van ELLE, in de winkel vanaf 15 juni, komt een uitgebreider verslag van het interview met David Mitchell. Hij praat daarin ook over zijn nieuwste roman De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet (Ailantus), in de winkel vanaf 27 mei.