Overvolle besteklades, deksels zonder pannen, een wirwar aan bekers.. De keuken uitmesten is iets wat ongeveer altijd op je to-do-lijst blijft staan. Maar neem een uurtje de tijd, gooi de grootste boosdoeners weg en leer wat je kunt doen om het nooit meer zo uit de hand te laten lopen.

1. Koelkastmagneten

Om het maar even op z'n Marie Kondo's te doen: does it spark joy? Behalve als je koelkastmagneet van hoge sentimentele waarde is of uit een tropische uithoek van de wereld komt, doet-ie waarschijnlijk niet veel goeds voor je keuken. Hetzelfde geldt voor alle briefjes onder die magneten: je boodschappenlijst van vorige week heb je echt niet meer nodig.

2. Ongebruikte mokken

De mok was de keukenversie van de douchegel met badspons-cadeauverpakking: hét cadeau voor wanneer je absoluut geen idee had wat je iemand moet geven. Ondertussen staan die bontgekleurde souvenir- en leuke leuzenbeker opgestapeld en ongebruikt in de kast, mismatchend met de rest van het servies. Verman jezelf en wijs ze de deur.

3. Herbruikbare boodschappentasjes

We weten dat we tegenwoordig ons eigen boodschappentasje mee moeten nemen naar de winkel, maar moet je echt een hele stapel op voorraad hebben? Bewaar er een aantal in je keukenkastje en verplaats er eventueel nog wat naar de kofferbak van je auto – hoef je er niet eens meer over na te denken om ze mee te nemen.

4. Alles wat gratis was

Extra eetstokjes, pakjes sojasaus, de inhoud van een Kinder surprise-ei – je krijgt altijd nieuwe bij je volgende aankoop, dus bewaren hoeft echt niet.

5. Je enorme verzameling tupperwarebakjes

Een overvloed aan plastic bakjes is de hoofdoorzaak van lawines uit je keukenkastjes. Reduceer je verzameling tot slechts twee maten bakjes, zegt Nonnahs Driskill, opruimgoeroe achter Get Organized Already. Houd vast aan zo'n zes bakjes per maat. Op deze manier ben je geen halfuur kwijt aan het zoeken van een passende deksel bij elk bakje.

6. Je spons

Alhoewel de onderzoeksgroep van USDA ontdekte dat bij het in de magnetron stoppen van een vochtige spons 99.9998 procent van de bacteriën uitroeit, is het een frisser idee om een stinkende spons weg te gooien.

7. Extra messen

Professionele koks zweren bij drie tot vijf messen, aldus Driskill. Zij raadt dus aan voor hetzelfde aantal te gaan. De kans is namelijk groot dat je zelden meer gebruikt dan een schilmesje, gekarteld mes en koksmes. Oké, en een extra setje voor als de vaatwasser nog draait.

8. Theedoeken en doekjes die je overal voor gebruikt

Handdoeken zijn het meest besmette item in je keuken, volgens een rapport van Kansas State University. Nog erger; over schoonmaakdoekjes kan salmonella zich 's nachts verspreiden, zelfs na het uitspoelen in de wasbak. Er wordt dus aangeraden om één doekje te gebruiken voor het schoonmaken, één theedoek voor het afdrogen en ze dagelijks in de wasmand te gooien – zeker als je vlees hebt bereid. Heb je je doek gebruikt, hang dan meteen een nieuwe op.

9. Keukengadgets die je nooit gebruikt

Pastamakers, broodmachines... Kookwinkels staan vol met mooie gadgets die je maar voor één doel kunt gebruiken. Neemt je gadget de helft van je keukenblad in en gebruik je het minder dan vier keer per jaar, dan is-ie het wellicht waard om weg te doen of naar de kringloop te brengen – zeker als er een alledaags object is dat diezelfde taak net zo goed kan volbrengen. Kijk maar eens op Marktplaats wat je er voor terug kunt krijgen.

10. Ongebruikte kookboeken

Als je 'm al langer dan een jaar hebt en er nog nooit iets uit bereid hebt, is het waarschijnlijk tijd om afstand te doen van je kookboek – behalve als het een familiekookboek is of een ander gewaardeerd item. In dat geval kun je het boek richting de woonkamer verplaatsen en een mooi plekje geven in de boekenkast of op de koffietafel. En uitgescheurde recepten: meer dan een maand oud en niet gemaakt? Weg ermee.

Bron: Prima.co.uk

Op de hoogte blijven? Volg ELLE Decoration NL dan op Facebook en Instagram.