Zelfs de kleinste amateur kok weet dat gerechten net even lekkerder worden als de kruiden uit je eigen kruidentuin erin zitten. Laat die supermarktoregano maar in zijn bakje en de verlepte basilicum in het rek: met deze tips van expert Charlie Nardozzi kook jij straks uit eigen kruidentuin. En je hoeft er niet eens voor naar buiten, want hoe leuk staat zo’n tuintje op het aanrecht?

BIESLOOK
Beginnende tuinman? Begin met bieslook. ‘Bieslook is een van de makkelijkste kruiden om binnen te laten groeien’, zegt Nardozzi. ‘Het groeit snel en is een compacte plant, dus geschikt voor appartementen en andere kleine ruimtes.’ Als je bieslook wild laat groeien, zullen er paarse bloemetjes aan verschijnen. Gooi ze gerust door de soep of aardappelen - ze zijn eetbaar en een prachtige toevoeging aan je bord.

Onthoud: bieslook heeft veel water en zon nodig. Mix daarom de potgrond van je plant met zwaardere compost, zodat het meer op kan nemen.

BASILICUM
Als je een tuin of balkon hebt, is het een goed idee om deze mediterrane plant naar buiten te doen in het voorjaar en de zomer voor wat extra zon en een groeispurt. Als dat niet kan, ga dan voor een plantje met kleinere bladeren. ‘Je zult er meer van moeten gebruiken bij het koken, maar het is makkelijker bij te houden binnenshuis en de plant zal niet zo snel doodgaan als grote planten’, zegt Nardozzi.

Voor de beste smaak kun je de stelen in het midden van de morgen knippen, wanneer de plant de meeste essentiële oliën heeft, zegt Nardozzi. Zet de geknipte bladeren in water tot het tijd is om te koken, om zo veel mogelijk smaak te behouden.

OREGANO
Oregano is het regerende kruid in Italiaans voedsel, maar voor de meeste smaak en aroma raadt Nardozzi de Griekse variant aan. Behalve als je een ervaren tuinman bent, kun je oregano het beste kopen in de vorm van een klein plantje; het kan moeilijk zijn om oregano te laten groeien vanaf het zaadje.

Het is een kruipplant, dus plant het langs de randen van een pot als het een pot deelt met andere kruiden. Het zal langzaam over de rand heen groeien, waardoor het je de ruimte geeft andere planten in het midden te plaatsen.

ROZEMARIJN
Waarschuwing: deze plant kan enorm worden. Zeker wanneer er een warme zomer volgt, kan een kleine rozemarijnplant snel uitgroeien tot een groot bosje. Onthoud dat je de plant regelmatig moet trimmen om hem in toom te houden, en je hem eens in de drie jaar moet vervangen wanneer de stam te houtachtig wordt.

Als je je rozemarijn moet vervangen, laat dan nieuwe plantjes groeien van de oude. ‘Je kunt er wat van afknippen, in een speciaal hormoonpoeder voor wortels stoppen en zo een nieuwe generatie planten maken’, zegt Nardozzi.

MUNT
Houd munt gescheiden van andere planten. Alhoewel het sowieso het beste is om elke plant in een aparte pot te plaatsen vanwege de individuele verzorgingseisen van de plant, is het vooral belangrijk dit te doen bij munt; een agressieve plant die zich snel en wild verspreidt. De plant blijft groeien, ook al knip je er vaak bladeren af, zegt Nardozzi. Je zult ‘m dan ook moeten verpotten als de plant te groot wordt.

Teruggekomen van vakantie en ontdek je dat je kruiden bijna dood zijn? Nardozzi raadt aan een voetenbadje te vullen met een paar centimeter water erin om de pot daarin te plaatsen. Het water zal in de afvoergaatjes lopen en de wortels weer hydrateren.

TIJM
Dit kruid voegt een fijne smaak en kleur toe aan zowel je raamkozijn als je bord. ‘Sommige varianten hebben afwijkende bladeren, waarbij de blaadjes een gele rand hebben, wat er mooi uitziet’, zegt Nardozzi. Experimenteer met de verschillende smaken van tijm, zoals citroentijm.

Als je je kruiden een boost wilt geven, blijf dan uit de buurt van huishoudelijke trucjes. ‘Een hoop van die trucs, zoals zout of koffieprut, bevatten wel nutriënten, maar niet genoeg om een verschil te maken’, zegt Nardozzi. Kies voor je binnentuin liever een organische kunstmest uit het tuincentrum.

Bron: ELLE Decor
 

6 alledaagse items waarmee je binnen kunt beginnen met tuinieren >
Volgens IKEA groeien in 2025 ál je planten binnenshuis >