Wat doe je met een statig, eeuwenoud monument, dat ooit een bloeiend winkelcentrum was, maar in 2008 toch noodgedwongen de deuren moest sluiten? In een wereld die zo dichtbevolkt is, is er tegenwoordig voor ieder leegstaand pand dezelfde oplossing te noemen: maak er woningen van. En dat deed ontwikkelaar en liefhebber van microappartementen Evan Granoff.

Hij restaureerde de Griekse gevel van Amerika’s oudste mall in oude stijl en behield ook een beetje van de originele functie: de onderste verdieping is nog altijd in gebruik door winkels. De bovenste verdieping daarentegen is veranderd in de woondroom van elke shopaholic, gezien daar 28 appartementen zijn verschenen.


Ceiling, Real estate, Fixture, Stairs, Handrail, Commercial building, Baluster, Daylighting, Balcony, Light fixture,

Fotografie: Northeast Collaborative Architects


Floor, Interior design, Room, Architecture, Flooring, Cupboard, Ceiling, Cabinetry, Drawer, Countertop,

Fotografie: Northeast Collaborative Architects


Lighting, Room, Floor, Interior design, Property, Drawer, Flooring, Wall, Ceiling, Home,

Fotografie: Northeast Collaborative Architects

Elk appartement is op zichzelf staand, waarvan de meeste één slaapkamer hebben en een oppervlakte die varieert van 20 tot 42 vierkante meter. Maar wie zijn overvolle kledingkast niet in één kamer kwijt kan, of zichzelf niet vertrouwt met de winkels onder zijn of haar voeten, zijn er ook twee- of drieslaapkamer appartementen beschikbaar - die natuurlijk ideaal gebruikt kunnen worden als inloopkast.

En dat is niet het enige: ondanks dat het project onder leiding van Northeast Collaborative Architects zo’n € 6,4 miljoen kostte om te realiseren, is de huurprijs van de woningen relatief laag. Vanaf zo’n vijfhonderd euro huur je al een eigen appartementje in de mall, waardoor je nog genoeg geld overhoudt om van te winkelen. Een minpunt: de wachtlijst is al overvol.

3 designlessen uit de microappartementen in New York >
Dit koop je in Nederland voor € 300.000 >