WONEN

WONEN

De stoel van Friso Kramer

19 november 2012 08:05
door Elsbeth Grievink

Als er maar een stoel ter wereld was, dan zouden we ons met deze prima redden. Friso Kramer's Revolt Chair. Stoel der stoelen. Waar nu een heel boek aan is gewijd.


Kramer ontwierp zijn revolutionaire Revolt-stoel in 1922. Een licht, rank en onverwoestbaar model, waarvoor nu eens geen stalen buizen gebruikt werden, maar een frame van gebogen plaatstaal. Rug en zitting maakte Kramer van een nieuw type kunststof, flexibel en toch sterk. De stoel werd geproduceerd door De Cirkel en in 1955 gelanceerd door Ahrend. Hele klaslokalen, kantoren en kantines werden ermee gevuld. Als hét meubel voor openbare ruimtes, werd de Revolt deel van het collectieve geheugen.

 

Lees ook: De stoel van Rietveld >

 

MUST-HAVE

Het succesverhaal van deze stoel wordt door kunsthistoricus Yvonne Brentjens verteld als een verhaal van vele betrokkenen: van de perfectionistische ontwerper, de verlichte fabrieksdirecteur, van constructeurs op de werkvloer, pr-managers, museumdirecteuren en van de zittende mens. Een verhaal over de eerste naoorlogse stoel waarin ondernemerschap, nieuwe technologieën en moderne marketingstrategieën elkaar vonden. Een must-have voor elke ontwerper.

 

De stoel van Friso Kramer, Yvonne Brentjens, € 19,95, ISBN 978-94-6208-021-8, nai010 uitgevers


Reageer


MEER WONEN

In de Wolvenstraat in Amsterdam runt modeontwer...

ELLE Decoration gaat de straat op, en stelt zo’...

In een rijksmonument uit de jaren twintig heeft...

Tot eind november zendt AVRO’s Kunstuur elke za...

Als je het beste restaurant van de wereld bent,...

ELLE Decoration gaat de straat op, en stelt zo’...

Horoscoop
23 oktober 2014
DAGHOROSCOOP

Er valt vandaag een nieuwe maan in de geldzone van je horoscoop. Dat brengt nieuwe kansen en mogelijkheden met zich mee, Weegschaal. Grote kans dat je doelen voor de komende zes maanden zullen veranderen. Ben je van plan om te solliciteren of om loonsverhoging te vragen? Wacht dan nog even totdat Mercurius weer de goede kant op gaat (zondag).

Lauren Conrad heeft haar lange lokken eraf geknipt. Zie hier haar nieuwe bob >