In een voormalige bakkerij in een rauw stukje Amsterdam-West vonden de broers Matthias Matthias en Lennard van der Nagel, bekend van Fa. Pekelhaaring, een ideale locatie voor hun tweede restaurant: Speijkervet. Een plek die ondanks zijn strakke, grootstedelijke interieur doet denken aan vroeger. Misschien zijn het de tegels aan de muur en op de vloer, die aan grootmoeders keuken doen denken. Maar waarschijnlijk komt het vooral door de snijplanken met mooi vlees, aanrechten vol versgesneden groentes en kruiden, deksels waar het stoom onderuit komt en de pollepels aan de mond. Hier wordt met liefde gekookt en dat voel je, nog voor je geproefd hebt.

ETEN WAT DE POT SCHAFT

In Speijkervet passen de broers het kop-tot-staart-principe toe. Dat wil zeggen dat er geen vlees wordt weggegooid. Alle delen van het beest worden verwerkt in gerechten. En dus kun je zomaar een Engelse kidney pie tegenkomen op de dagkaart. Vleeswaren worden vers gesneden, worsten zelf gedraaid. Omdat de koks werken met wat er is, kan het zijn dat van sommige gerechten een beperkt aantal porties kan worden geserveerd. En dus gelden dan dezelfde regels als bij oma: gewoon eten wat de pot schaft

Meer info: www.speijkervet.nl.

Hotspots Amsterdam: vijf restaurants >