De brugwachter valt onder de bedreigde menssoort. Momenteel telt Amsterdam nog slechts tientallen werkende brugwachtershuisjes en dat aantal wordt met een sneltreinvaart kleiner. De reden? De automatisering van het bruggenbedieningssysteem. Daardoor zijn veel huisjes en hun bedienende brugwachters overbodig geworden.
     

VERVAL OF SLOOP
Nu is de hamvraag: wat gaat er in de toekomst met de huisjes gebeuren? Leegstand, verval, sloop, herbestemming? Voor het zover is heeft Studio KU maar liefst 27 van de huisjes (onder andere ontworpen door beroemde architecten als H.P. Berlage en Piet Kramer) op schaal (1:50) nagemaakt en er de expo Sweets van gevormd. In die expo wordt tevens de historie van het bruggensysteem en de invloed van de politieke rol en de stadsuitbreiding van Amsterdam op de huisjes weergegeven, door middel van infographics, foto’s, lezingen en archiefmateriaal.


DENKTANK
En er is meer. Je kunt als bezoeker ook een aantal huisjes van dichtbij (sommigen zelfs van binnen) bekijken met behulp van fietsroutes en vaarexcursies. In diverse debatavonden, lezingen en workshops wordt het publiek gevraagd mee te denken over de toekomst van de huisjes en ander kleinschalig leegstaand goed. Architectenbureau Space&Matter heeft wel een idee. Het bureau onderzocht de cultuurhistorische waarde van deze unieke gebouwtjes en de mogelijkheid om ze te transformeren naar een netwerk van hotelsuites. Daar zouden wij wel een nacht willen slapen.
   
Nu in de winkel: ELLE Decoration over 3D-printen, werkplekken, groen en meer! >
    

EXPO SWEET
Waar: ARCAM, Prins Hendrikkade 600, Amsterdam
Wanneer: t/m 21 september, open: di - za, 13.00 tot 17.00 uur
Entree: gratis
Meer info: www.arcam.nl