Heb jij zo’n grote, kale muur die schreeuwt om kunst, maar heb je geen flauw idee wat je er neer moet hangen? Affordable Art Fair directeur Christina Salmastrelli heeft er een trucje voor: speeddaten met kunst - en dan zonder de nadelen. Dit zijn de dingen waar je op moet letten in de zoektocht naar je eerste kunstwerk.

TEKENINGEN
Wees eerlijk, ben je een gestresst type? Heb je oog voor detail? Als je je neus op een werk wilt drukken om iedere lijn, kromming en vorm te kunnen waarderen, dan zijn tekeningen jouw genre. Binnen dit precieze en persoonlijke genre zijn de steekwoorden inkt, grafiet, pastelkleuren, krijt en houtskool.

SCHILDERIJEN
Houd je liever vast aan traditie? Dat is een teken dat je tussen de schilderijen moet zoeken. Neem bijvoorbeeld het werk van Carol Roche, een Australische kunstenares die zichzelf op een levendige manier uit binnen de traditionele werkwijze van olie-, acryl- en waterverf op canvas. De dikke lagen verf van Roche geven kracht aan het werk, dat in balans blijft door de lichtzinnigheid van het heldere kleurenpalet; je kunt er niet naar kijken zonder warmte en geluk te ervaren.

FOTOGRAFIE
Ga je van punt A naar punt B, dan neem je de snelste route. Logisch. Is dat geen vraag voor je, maar een regel? Dan is fotografie je genre. Uit een heel simpel gegeven - richten en schieten - ontstaat een enorme wereld aan creativiteit. Een fotograaf kan de realiteit vangen in een seconde, die het leven van de kijker voorgoed kan veranderen. Een moment dat voor altijd vast is gelegd, terwijl het anders misschien vergeten zou zijn, zal door een foto gewaardeerd blijven.

BEELDHOUWWERK
Denk je out of the box? Werd je vroeger op je vingers getikt omdat je buiten de lijntjes kleurde? Dan is beeldhouwwerk wat voor jou. Bij een sculptuur krijgt de kunstenaar een derde dimensie als extra om een boodschap uit te dragen.

PRENTKUNST
Neem je liever de mooiste route? Geniet je van iedere stap van een reis? Dan zul je jezelf waarschijnlijk vinden in de prentkunst, waarbij het proces net zo fascinerend is als het eindresultaat. De kunstenaar krijgt een idee, kerft het negatief ervan in een houten blok, zeefdruk, steen of metalen plaat, bedekt het negatief met inkt of verf en drukt de print handmatig af op papier. En dat is niet alles: iedere kleur die in de prent zit, moet apart worden aangebracht. Dit betekent dat wanneer er dertien kleuren in een prent zitten, dit proces dertien keer is herhaald om het eindresultaat te bereiken - en dat geldt ook voor verschillende lagen. Indrukwekkend, toch?!

Bron: ELLE Decor

IKEA opent de allergrootste kunstgalerie ter wereld >
Dit is het perfecte appartement voor een architectuurliefhebber >