Klaar om je gallery wall te upgraden? Kunst kiezen is nog maar de eerste stap in het presenteren ervan. Met deze zes tips voor het verven van de achterliggende muur maak je het geheel nét zo onvergetelijk als het kunstwerk zelf.

KIJK NAAR DE SFEER VAN HET BEELD OF DE COLLECTIE
Een muur met kunst moet de aandacht vestigen op de kunstwerken door een kleur die ze eruit laat springen. Maar, hij moet ook de sfeer van de kunst reflecteren. ‘De kleur die je kiest zou kunst moeten laten stralen’, zegt Charlie Cosby, creative bij Farrow & Ball. ‘Door de juiste kleuren te kiezen achter kunst, zorg je ervoor dat iemand die de kamer inloopt de sfeer van het werk intenser beleeft.’

KIJK NAAR DE ZACHTHEID VAN HET WERK
Heb je felle, grafische stukken hangen, of juist zachte schilderijen? Heb je bijvoorbeeld donkere schetsen, dan kun je deze zachtheid benadrukken met een grijze achterwand. Heb je daarentegen grafische en drukke lijnen, dan kun je juist beter kiezen voor een kleur die een contrast vormt.

KIES EEN VLAKKE KLEUR
Veel verfsoorten zijn er in kleuren die glans hebben, maar dit kan effect hebben op het karakter van diepere kleuren. Kies liever een vlakke verf die alleen de kleur reflecteert. ‘Een kleur zonder diepte is een betere manier om de focus op kunst te leggen’, zegt Jim Eaucette, districtmanager van Sherwin-Williams in Norfolk, USA. ‘Er is geen glans, waardoor het licht alleen reflecteert op de kunst, en niet op de muur.’ Als een rijke, donkere toon te heftig is in een matte afwerking, probeer dan eens een satijnachtige afwerking - die ook meteen goed is om vingerafdrukken te verbloemen.

WIT WERKT, MAAR NIET ALTIJD
Wit is vaak té wit. Dat werkt soms: kunsthandelaar Edward Winkleman opende een nieuwe ruimte in New York, waar hij zijn vaste Benjamin Moore’s White Dove (die iets gelig is) verruilde voor Super White. ‘Deze koelere tint wit heeft een steriliteit, zoals die in een operatiekamer’, zegt Winkleman. Dit paste bij de conceptuele fotografie die er destijds hing.

In vele gevallen is een witte achterwand echter verjaard. ‘Geheel witte ruimtes zijn een concept uit de twintigste eeuw’, zegt interieurschilder Mark Chamberlain. Moderne kunstgaleries omarmen minder harde kleumer: voor een expositie van Pacific Art in het LA County Museum of Art werd een muur geverfd in een maté theekleur. ‘Het lijkt haast op een kop groene thee’, zei Nancy Thomas, senior adjunct-directeur van het museum. ‘Het zorgt ervoor dat het werk in een zachtere, natuurlijkere omgeving hangt.’

MAAK EEN ACCENTMUUR
Om een specifiek kunstwerk uit te lichten, raadt Sherwin-Williams aan om een kleur uit het schilderij te kiezen voor de muur en de andere muren een andere kleur te verven. Onthoud: donkere muren maken een schilderij lichter.

OVERDRIJF NIET
Een kleur lijkt vaak niet sterk, tot je de hele kamer in de kleur verft. ‘Je wilt dat de muren figuranten zijn’, zegt Jeffrey Strean, design- en architectuurdirecteur van het Cleveland Museum of Art. Huiseigenaren onderschatten vaak de kracht van een kleur. Let ook op ondertonen - alle kleur die je nodig hebt zit misschien wel verborgen in een grijze of beige toon.

Bron: ELLE Decor

7 verftips die je móet weten >
Inspiratieloos? Dit zijn Pinterest's kleuren van het jaar >