1. Start goede gewoontes

Een hele belangrijke en daarom numero uno op ons lijstje (van deze ga je namelijk nog lang baat hebben). Maak allereerst van het wiegje dé slaapplek, en dus niet de wandelwagen, of je eigen armen, of het zitje in de auto. Voor je het weet ben je je baby altijd in slaap aan het lopen/rijden/wiegen. En dat elke dag. Tien keer.

2. Wees consequent

Onderdeel van bovenstaande. Natuurlijk, anderhalf uur tenenkrommend voor de babyfoon zitten is ook niet de bedoeling, maar probeer geen slaaptijden over te slaan. Even troosten en weer neerleggen is het beste. Met een consequente special treatment snijd je alleen jezelf in de vingers.

3. Start een ritueel

Bijvoorbeeld met een warm bad of een massage (de luxe!), liefst in slowmotion. Zo weet je baby dat het bedtijd is.

4. Zorg voor een ritme

Een vaste bedtijd en een vaste slaapplaats zijn cruciaal. Een goede routine is 'wakker worden – drinken – spelen – knuffelen – slapen' (wat een leven). Bij jonge baby's duurt dat ongeveer 90 minuten.

5. Zorg voor de beste omstandigheden

Verduister de kamer, zorg voor een aangename kamertemperatuur en een strak opgemaakt bedje. Slaaphygiëne, met een mooi woord, is hartstikke belangrijk.

6. Zorg voor eentonige geluiden

Die werken namelijk reuze rustgevend. Een stofzuiger, de wasmachine; huishoudelijke artikelen werken op kleintjes over het algemeen even slaapverwekkend als op jou. Er zijn trouwens ook speciale apps met rustgevende geluiden voor baby's - en hun moeders... Een uitvinding.

7. Leer de kleine trucjes

Leg een T-shirt dat je hebt gedragen onder je kindje -de vertrouwde geur werkt kalmerend. Verwarm het bedje voor - met een kruik die je vervolgens weer weghaalt. Of leg een opgerolde handdoek rondom je baby - voor een geborgen gevoel. Klein gebaar, (hopelijk) groots effect.

8. Kijk goed naar je baby

Baby's laten meestal wel zien wanneer ze moe zijn. Wegkijken of met hun ogen ogen draaien is babytaal voor 'ik wil naar bed'. Wordt je baby juist (over)actief dan is het vaak al iets te laat. Voortaan eerder naar bed dus.

9. Wees realistisch

Uren achter elkaar (uit)slapen zit er gewoon niet in, punt. Accepteer dit en stop het gevecht en de frustratie. Het worden niet voor niets tropenjaren genoemd.

10. Hang in there

Na een tijdje zal het beter gaan, écht. Je hoeft je baby steeds minder vaak uit bed te halen om hem of haar te troosten, en als het nodig is dan keert de rust steeds sneller terug. Dit heeft tijd nodig, dat wel. GEDULD! This too shall pass.