Goed, laten we vooropstellen: de term 'ochtendmisselijkheid' is een leugen, want het duurt de hele dag. Maar waarom zijn we niet gewoon zwanger zónder de misselijkheid?

Een nieuw wetenschappelijk onderzoek geeft ons antwoord én een silver lining aan de misselijkheid. Onderzoekers van de National Institute of Child Health and Human Development moniteerde een groep vrouwen die een of twee miskramen hadden gehad en inmiddels weer zwanger waren. De vrouwen hielden vanaf de eerste dag van de zwangerschap acht weken lang bij hoe vaak ze misselijk waren.

Na acht weken gaf 57,3 procent van de vrouwen aan misselijk te zijn (geweest), 26,6 procent gaf aan dat ze er ook door moesten overgeven. Uiteindelijk kreeg, van de 797 zwangere vrouwen, 188 vrouwen verdrietig genoeg een miskraam. Wat bleek? De groep misselijke vrouwen hadden 50% tot 75% minder kans een miskraam te krijgen.

Chicago Tribune merkt wel op dat de studie beperkt is, omdat het zich alleen richtte op blanke, getrouwde, veelal twintigjarige werkende vrouwen. Toch wordt het onderzoek gezien als een van de grondigste tot nu toe als het op dit onderwerp aankomt.

Waarom misselijkheid dan in verband staat met meer kans op een geslaagde bevalling? De onderzoekers gissen er nog naar, maar hebben wel vermoedens. De misselijkheid zou kunnen duiden op hormonale veranderingen die goed zijn voor de foetus. Daarnaast zou misselijkheid ervoor kunnen zorgen dat je trek krijgt in eten met veel koolhydraten, wat weer goed zou zijn voor de ontwikkeling van het kind.

Gelukkig stellen ze zwangere vrouwen die niet misselijk zijn gerust. 'Every pregnancy is different and just because [women] don't have symptoms doesn't mean they're going to have a pregnancy loss,' zegt onderzoeker Stefanie Hinkle aan The Associated Press.

Fjieuw.

Bron: Cosmopolitan