DESIGNER ABC

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Jil Sander

Geboortedatum: 1973
Nationaliteit: Duits
Beroep: Designer

Biografie:

Modehuis Jil Sander is één van de koninginnen van het minimalistische modespectrum, waar Jil Sander herself – samen met haar befaamde perfectionisme – sinds lange tijd weer op de zetel van hoofdontwerper zit.

  
Geen extravagante ontwerpen op Jil Sanders plankier – Sander bedrijft de kunst van het minimalisme. En bij minimalisme geldt; elke knoop, elke steek, elke millimeter van een silhouet moet kloppen, meer nog dan bij een bombastischer en uitbundiger modestroming. Laat de Duitse Heidemarie Jiline Sanderborn nu net gezegend zijn met een knap setje perfectionistische genen.

 
Ze gebruikt ze voor het eerst in 1968, als ze in Hamburg haar eerste modewinkel opent. Heidemarie wordt ingewisseld voor Jil, en Sanderborn wordt kortweg Sander. ‘Heidi is zo Duits, zo zoet’, zal ze later zeggen.
   

EERSTE ONTWERPEN  
Met de juiste naam kunnen de zaken beginnen, en Sander begint – naast bekende Franse labels – haar eigen ontwerpen te verkopen. Niet zonder succes, want al snel staat Jil Sander bij haar klanten synoniem voor perfectie en simpele luxe, en ze wordt meester in het maken van kasjmier truien, zijden jurken en perfecte pantalons. In 1973 lanceert ze daarom officieel haar eigen label. In 1979 brengt ze ook haar eigen parfum en cosmetica op de markt en in 1988 showt ze voor ’t eerst op het plankier in Milaan. Een jaar later – in 1989 – wordt Jil Sander één van de eerste beursgenoteerde Duitse modehuizen.

 
Sander had daarvoor geen beter moment kunnen kiezen. De expressieve, kleurrijke jaren tachtig worden dan net ingewisseld voor de jaren negentig en Sander is – samen met o.a. Calvin Klein – één van de aanvoerders van het simpele en minimalistische karakter van dit modedecennium. Zeker op de werkvloer vieren Klein en Sander hoogtij, met goed gesneden pakken, vrouwelijke pantalons en een voornamelijk zwart-wit kleurenpalet.

  

PRADA & PATRIZIO BERTELLI 
In 1997 lanceert Jil Sander haar eerste mannencollectie. Maar Sander wil meer – ze wil haar schoenen- en accessoirecollectie tot grote hoogten brengen. Ze richt zich hiervoor tot Patrizio Bertelli, baas van Prada – dat dan excelleert in accessoires – en ze verkoopt haar label voor 75% aan het Italiaanse modehuis, om zo wat accessoire-expertise in huis te halen.
   

EINDE JIL SANDER  
Maar helaas, tussen Sander en Bertelli wil het niet boteren, waardoor Jil Sander amper vier maanden na de Duits-Italiaanse kruisbestuiving haar eigen modehuis verlaat. De Franse Milan Vukmirovic krijgt de lastige taak Sanders rol van hoofdontwerper over te nemen, maar slaagt er met zijn collecties niet in de juiste minimalistische snaar te raken. Bertelli ziet verkoopcijfers dalen en vraagt in 2003 tot ieders verrassing Jil Sander weer terug als hoofdontwerper. Ze gebruikt meer kleur dan voorheen en haar trouwe klantengroep verslindt wederom haar collecties. Maar het mag niet baten. Bertelli en Sander kunnen nog steeds niet op één lijn komen en na twee collecties verlaat Sander voor de tweede keer het modehuis.
   

RAF SIMONS 
Enter Raf Simons. De rauwe, Belgische ontwerper heeft met zijn eigen label net furore gemaakt, als hij aanschuift als Sanders nieuwe hoofdontwerper. Simons heeft als mannenmodeontwerper echter nog nooit een vrouwencollectie gemaakt, waardoor het modejournaille – net als bij Vukmirovic – sceptisch is over zijn aanstelling. Maar Simons verrast. Hij weet trouw te blijven aan Sanders handtekening, terwijl hij het modehuis tegelijkertijd naar een hoger niveau tilt door de collecties sensueler, zachter en frisser te maken.
 

COMEBACK JIL SANDER 
Na een zevenjarige zit op Sanders troon, doen in 2011 geruchten de ronde dat Raf Simons de vacature van hoofdontwerper bij Dior gaat vervullen (en dat klopt, zal later ook blijken). Begin 2012 wordt bekend dat Simons bij Sander vertrekt. Een dag later gaat een droom voor trouwe fans van ’t modehuis in vervulling: de 68-jarige Jil Sander keert voor de derde keer terug als hoofdontwerper bij haar eigen modehuis. Gekibbel met Bertelli is ditmaal uitgesloten – de Italiaan verliet Jil Sander in 2006.
   
De reactie op de laatste collectie die Raf Simons voor Jil Sander maakte – herfst/winter 2012 – toont hoezeer Simons bij Sander werd gewaardeerd: de show ontving een staande ovatie van het publiek en zorgde – niet voor de eerste keer  voor tranen bij zijn modellen.

 
FAMOUS FANS
Nicole Kidman, Tilda Swinton, Winona Ryder, Uma Thurman en Ashley Olsen.

 
DE LOOK
Oef, herinneren we Jil Sanders lente/zomer-collectie 2011 nog? Met Raf Simons aan het roer bracht het modehuis ons kraakheldere, floor sweeping rokken met T-shirts in ‘t wit, lippen in magenta, subtiele bloemencreaties en natuurlijk de doorzichtige, plastic handtas. Luxe simplisme, dat is de constante factor in Jil Sanders signature. Raf Simons injecteerde tijdens zijn creatief directeurschap wat meer seks – hoge hakken, gestifte lippen – in zijn creaties.

   

Jil Sander – voor haar terugkeer bij haar eigen label werkzaam in Tokyo – liet bij haar eerste twee collecties zien geen frivole, Japanse fratsen in haar collecties te verwerken: het is puur en clean wat de klok slaat.

 
CATWALKSHOWS

Jil Sander a/w 2008 >

Jil Sander s/s 2009 >

Jil Sander a/w 2009 >

Jil Sander s/s 2010 >

Jil Sander a/w 2010 >

Jil Sander s/s 2011 >

Jil Sander a/w 2011 >

Jil Sander s/s 2012 >

Jil Sander a/w 2012 >

Jil Sander s/s 2013 >

Jil Sander a/w 2013 >

MEER
THE HOT LIST