Ze groeide op in een achttiende-eeuwse molen net buiten Parijs, maar buiten haar huis, was er niks dorps aan Inès de la Fressange: met een moeder als model en een lengte van 1.80 meter, kon je er donder op zeggen dat ze vroeg of laat ook op een catwalk zou lopen. En hoe: ze was in de jaren tachtig het allereerste model ooit dat een vaste plek kreeg bij Chanel.

Style, Fashion accessory, Street fashion, Headgear, Jacket, Fashion, Denim, Neck, Fashion model, Fashion design, pinterest
Getty Images

Op 53-jarige leeftijd deed ze het nog eens dunnetjes over, toen ze in Chanels s/s 2011-show meeliep. Want knap, dat is ze nog steeds:

Clothing, Footwear, Eyewear, Coat, Trousers, Shirt, Outerwear, Jacket, Collar, Style, pinterest
Getty Images

Afijn, De la Fressange is in de tussentijd meer gaan doen dan alleen modellenwerk. Ze is ook zelf kleding gaan ontwerpen en heeft voor haar nieuwste project de handen ineen geslagen met evergreen Petit Bateau. Het resultaat? De knappe coltrui van hierboven.

En dan nog beter nieuws, wat de coltrui in één klap nog mooier maakt: de De la Fressange x Petit Bateau-collectie, die ongetwijfeld goed gaat verkopen, stopt al z'n winst toe aan FIDH (Federatie voor de Rechten van de Mens), de internationale organisatie die op de barricaden gaat voor mensenrechten.

Had je daar nog nooit van gehoord? Dan heeft De la Fressange in ieder geval al één doel bereikt met haar coltrui. De la Fressange:

'Voor mij is het belangrijk om mensen bewust te maken van het bestaan van deze organisatie.'

Waarom heb je besloten deze samenwerking aan te gaan?

'Petit Bateau is één van de merken waar ik gewoon geen nee tegen kan zeggen als ze me een voorstel doen. Deze kortlopende collectie is een samenwerking ten behoeve van FIDH. Het is een huwelijk gebaseerd op liefde, verlangen en vertrouwen. Het was niet moeilijk voor me om deze collectie te creëren, omdat ik van het merk hou en alles dan gewoon samenkomt. Ik wilde mijn betrokkenheid laten blijken. Ik denk overigens dat we ook vol vreugde kunnen zijn, ook als de reden voor de samenwerking ernstig en serieus is - meisjes zullen de collectie graag dragen en het maakt mensen bewust van het bestaan van FIDH.'

Waarom de streep?

'De marinière is een klassieker. Dit item onderscheidt zich van de rest van de kortlopende collectie doordat het beelden oproept van regenjassen en gezinsvakanties. Vrolijk met een beetje nationale trots. Daarom heb ik blauw, wit en rood gebruikt, net als in het logo van mijn merk. De strepen zijn met de hand geschilderd en een beetje ongelijk omdat het altijd goed is om gewoonten te doorbreken.'

Musical keyboard, Keyboard, Piano, Handrail, Electronic musical instrument, Baluster, pinterest

Ook in de collectie: rompertjes, een hemdje en bottoms.

Wat koop je zelf bij Petit Bateau?

'Toen mijn twee dochters Nine en Violette klein waren kocht ik er heel erg veel dingen: als ik naar de winkel op de Rue Tronchet kwam, ging de rode loper uit! Ik vind dat er geen beter product is voor kinderen. Mijn ultieme Petit Bateau-item? Een mosterdgele trui waar ik niet zonder kan. Die trui gooi ik nooit weg als ik mijn kledingkast aan het uitruimen ben. Of de katoenen witte coltruien met een vleugje van de swingende jaren zestig en een soort Marianne Faithful-vibe. Ik ben inmiddels een ware expert op het gebied van de collectie: je zou me kapitein van Petit Bateau kunnen noemen!'

Dan toch nog een klein beetje slecht nieuws: we moeten nog even tot 16 november wachten , want dan pas ligt de collectie in de fysieke en online winkelschappen van Petit Bateau. Herinneren we je tegen die tijd wel even aan - want hoe goed is deze col voor op je Sinterklaas- of Kerst-wensenlijstje?

Precies.