Gisteravond showde Kanye West (op verdacht low key wijze, maar daarover hier meer) zijn nieuwste Yeezy-collectie tijdens New York Fashion Week. Zelf liet hij zich niet zien, maar hij stuurde wel een stel opvallende individuen de catwalk op. Onder wie Halima Aden. De 19-jarige Somalisch-Amerikaanse, (geboren in een Keniaans vluchtelingenkamp) maakte haar catwalkdebuut, droeg daarbij een hoofddoekje, en het internet reageerde vol lof. Voor haar, maar ook voor Kanye (die hierbij officieel zijn vriendschap met Trump lijkt op te heffen):

xView full post on X

Tijdens de Miss-verkiezing waar Halima aan meedeed, Miss Minnesota USA, haalde ze headlines door een burkini te rocken tijdens het bikini-onderdeel van de wedstrijd. En dat leidde tot haar grote doorbraak die nu aan de gang is. In het aanstaande maartnummer van Carine Roitfelds fashion magazine CR Fashion Book zal Halima haar magazinedebuut maken, waarvoor ze op de kiek werd gezet door topfotograaf Mario Sorrenti en benoemd tot 'breakout star':

Bovendien werd gisteren bekend dat Halima is getekend door het vooraanstaande IMG Models, waarover de grote IMG Models-baas, Ivan Bart, aan Business of Fashion vertelde:

'By representing Halima, I would hope that the next 10-year-old girl wearing her hajib right now will feel included in the experience of fashion, and know that she could do that too. We need to reflect in fashion who we are, as a human race.'

Hear, hear. Kanye West is overigens niet de enige die tijdens deze New York Fashion Week diversiteit omarmt door middel van een hoofddoekdragend model. De Indonesische ontwerpster Anniesa Hasibuan schreef vorig jaar al geschiedenis door al haar modellen met hoofddoekjes de catwalk op te sturen. Afgelopen dinsdag ging ze nog een stapje verder. Haar volledige modellenline-up bestond dit keer uit immigranten, visum- en greencard-houders en eerste of tweede generatie Amerikanen. 'To highlight the beauty and diversity in the country,' liet Hasibuan de pers weten.

Style, Fashion, Fashion show, Gown, Costume design, Fashion model, Fashion design, Haute couture, Model, Makeover, pinterest
WireImage
Product, Logo, Fashion, Costume design, Fashion design, Shadow, pinterest
WireImage

Hasibuan en West vallen op, maar zijn zeker niet de enige ontwerpers die een politiek statement maakten tijdens de New Yorkse modeweek. Sterker nog: zelden werd een fashion week zo gretig als platform gebruikt om diversiteit, vrijheid/gelijkheid en vrouwenrechten op de agenda te zetten. Van grote namen als Raf Simons voor Calvin Klein en Victoria Beckham, die met hun collecties respectievelijk Amerika vierden en vrouwen meer macht gaven als reactie op het heersende (Trump)klimaat, tot de statement T-shirt-parade in Prabal Gurungs finale:

Sleeve, Human body, Fashion show, Waist, Style, Fashion model, Street fashion, Runway, Trunk, Model, pinterest
WireImage

Cap, Sleeve, Trousers, Human body, Denim, Shoulder, Jeans, Standing, Textile, Joint, pinterest
WireImage

Mara Hoffman opende haar show door activisten van de Women's March-movement te laten speechen:

En dan is er nog de #TiedTogether movement, speciaal voor Fashion Month gestart door de gerenommeerde modenieuwssite Business of Fashion, die de witte bandana introduceerde als zichtbaar anti-Trump statement. De afgelopen week werd het ding op de catwalk, backstage, maar vooral ook op straat, te midden van het streetstylecircus, veelvuldig gedragen.

Footwear, Textile, Outerwear, Bag, Style, Pattern, Street fashion, Camouflage, Denim, Military camouflage, pinterest
Getty Images

Arm, People, Crowd, Abdomen, Thigh, Audience, Trunk, Necklace, Celebrating, Navel, pinterest
WireImage

Denim, Shoulder, Textile, Jeans, Style, Fashion, Stool, Street fashion, Bag, Waist, pinterest
WireImage

Sleeve, Human body, Shoulder, Style, Elbow, Waist, Neck, Knee, Thigh, Fashion model, pinterest
WireImage

En ook diversiteit in de modewereld op het gebied van gewicht speelt nog steeds een rol. Michael Kors zette gisteren het beroemde curvy model Ashley Graham in de spotlights tijdens zijn show. Opvallend, aangezien hij eerder nog beweerde dat het voor hem niet te doen was om plus-size modellen te gebruiken:

'The only reason we don't have plus size on the runway, for me to have the range of sizes I would have to have a football stadium filled with clothes before I was able to put on a fashion show,' zei hij in een interview met USA Today. 'I'd have to have everything from a size 2 to a size 18.'

Kors lijkt nu dus op die uitspraak te zijn teruggekomen. Een nog groter body diversity-statement kwam van Christian Siriano, die vijf plus-size modellen op zijn catwalk had. En het statementshirt 'People are People'.

Tel daar de steeds zichtbaarder wordende opkomst van gender fluidity bij op - op zowel de catwalk (oa Raf Simons voor Calvin Klein) als in het straatbeeld - en je hebt the American Dream in full effect. In het decor van een grootschalig mode-event dat wereldwijd gevolgd wordt. En dat kan alléén maar worden toegejuicht.

Mode lijkt nu misschien wel meer dan ooit een middel om een boodschap mee over te brengen, belangrijke waarden mee uit te dragen. Een middel om mensen te verbinden en vooral om respect voor en acceptatie van mensen van alle soorten en maten - ongeacht afkomst, geaardheid, omvang en meer van die onzinnige redenen om mensen uit te sluiten - te bewerkstelligen.

Laten we vooral niet denken dat we er met een paar feministische T-shirts en het zwaaien met witte unisex bandana's wel komen. De weg naar inclusivity is nog angstaanjagend lang. Maar, zo op de laatste dag van New York Fashion Week, is een klein applaus voor alles wat er deze week teweeg werd gebracht daar in The Big Apple, zeker op zijn plaats, als je het mij vraagt.

(En als ik dan toch bezig ben: can we finally ditch the fur coats, mensen? Mijn dank, en die van vele onschuldige dieren, is groot).

Dichter bij huis leveren we dezelfde soort battles. Tegen slutshaming bijvoorbeeld. Lees hier waarom ELLE's Gigi Patricia Paay een held vindt >