De Nederlandse maker van Solange' jurk? Die krijgt binnenkort misschien twee ton

En wel hierom.

Meest gelezen

Twee-hon-derd-dui-zend-Austra-lische-dol-lars: dat is voor iedere ontwerper een gigantische zak geld. Dat geldbedrag wordt dit jaar door de International Woolmark Prize op de bankrekening van een veelbelovend ontwerptalent gestort, waardoor de prijs niet alleen een sympathiek schouderklopje is, maar ook echt een serieuze investering.

Wie de gelukkige Nederlandse ontwerper is die mee mag dingen voor die prijs? David Laport, die je misschien al eerder voorbij hebt zien komen tijdens het MET Gala in mei 2016 - toen droeg niemand minder dan Solange een van Laports kenmerkende, opstaande jurken.

Advertisement - Continue Reading Below

Ook Sia droeg al eens iets van David Laport tijdens haar optreden in de show van Ellen DeGeneres:

Meest gelezen

David Laports idee voor opstaande jurken en rokken zien we al in zijn afstudeercollectie uit 2012 aan de Koninklijke Kunst Academie in Den Haag. Destijds bladerde hij door geschiedenisboeken uit de 20e eeuw, waardoor hij geïntrigeerd raakte door onpraktische mode; in die tijd betekende hoe onpraktischer je kleren, hoe hoger je status. Tegelijkertijd werden er ook karikaturen getekend van vrouwen die zich in bochten wrongen om bepaalde mode aan te kunnen trekken.

Laport liet zich inspireren door wind en opwaaiende kleding, en besloot uit te zoeken hoe hij 'opstaande' kleren kon maken. Dat had wat voeten in de aarde: stof is over het algemeen te zwaar om het tijdens het dragen omhoog te houden. Uiteindelijk vond hij een lichtgewicht stof uit Londen die met een bepaalde plooitechniek in België kon worden behandeld, zodat de stof rechtop bleef staan. Knap staaltje vakmanschap en doorzettingsvermogen, dus.

Vorig jaar wist de Nederlandse Nanna van Blaaderen nog in de finale te komen, waarin ze het net aflegde tegen het label Teatum Jones.

Gefeliciteerd, David Laport!