Met Gala? Tea party zul je bedoelen

Het Met Gala van 2017 vierde alles behalve Comme des Garçons' Rei Kawakubo.

Meest gelezen

Als mijn ogen niet per ongeluk dicht waren gevallen was ik er wakker voor gebleven (pardon my Cruijffiaans); het rodeloperspektakel van het Met Gala afgelopen maandagnacht in New York. 't Is zo'n beetje de grootste modefuif van het jaar, waarvoor genodigden ieder jaar alles uit de kast trekken. Want als je ergens mag uitpakken met je rodeloperlook... daar dus. Zeker dit jaar, zo verkneukelde ik me al, want Rei Kawakubo van Comme des Garçons was het middelpunt van de te openen tentoonstelling in het Metropolitan, de reden waarom er überhaupt een gala wordt gehouden.

Advertisement - Continue Reading Below

De volgende ochtend moest ik eerst vijf keer in mijn ogen wrijven - Wat deden die rodeloperjurken van een cocktailfeestje van een nieuw gelanceerd parfum ergens in de upper east side op mijn beeldscherm terwijl ik googlede naar Met Gala 2017? - voordat ik tot de conclusie kwam dat driekwart van de aanwezige celebrities de boodschap door de telefoonpiramide moest hebben gecommuniceerd dat ze massaal de dresscode aan hun laars gingen lappen.

Meest gelezen

Terwijl het thema extravaganter was dan ooit, waren de outfits saaier dan saai. Rei Kawakubo, wereldwijd geroemd om haar 'draagbare' kunstcreaties, had de stilisten van de sterren voor het Met Gala moeten inspireren. In plaats daarvan zagen we dit:

Voor de duidelijkheid, Rei Kawakubo:

Advertisement - Continue Reading Below

Rei Kawakubo volgens Jennifer Lopez en consorten:

Begrijp me niet verkeerd, de looks van Selena Gomez, Doutzen Kroes en Diane Kruger waren linea recta op ELLE's best dressed of the week-lijst beland, als ze maar waren gedragen naar een rodeloperfeestje van dat nieuw te lanceren parfum.

Zelfs Alexa Chung, altijd in voor wat spektakel, kwam in een jurk die op een schaal van 1 tot Rei een matige 6 scoorde. Net geen onvoldoende, maar dat komt door de polkadot-knipoog naar Commes des Garçons.

Advertisement - Continue Reading Below

Ik verdenk Kim K. ervan (die verscheen in een witte off-shoulder jurk, die niet opvalt tussen haar gemiddelde lunchdate-outfits) de telefoonpiramide te zijn gestart. Met alle memes over haar bloemetjesgordijnjurk nog vers in het geheugen, vastbesloten dit keer geen mikpunt van spot te worden.

En zij geen bijzondere jurk, niemand een bijzondere jurk.

Meest gelezen

En dus dank ik Rihanna voor het zijn van Rihanna. Iemand die zich niet voor iemand anders' karretje laat spannen, maling heeft aan 'mooi' moeten zijn en vol overgave gaat voor de kunst.

Plus een handjevol collega-celebrities, dat ook de designer of stilist waar ze mee in zee gingen de vrije hand had gegeven.

En tot slot Caroline Kennedy, die bejubeld had moeten worden om deze ode in rozen aan het 'draagbare ondraagbaar' van Comme des Garçons (uit dezelfde 18e eeuwse punk-collectie van het label voor herfst 2016 als Rihanna's jurk), maar in plaats daarvan door de Daily Mails van deze wereld werd afgemaakt om haar 'onflatteuze verschijning' bij het Met.

Toegegeven: als designers zich hadden gewaagd aan eigen interpretaties van Comme des Garçons-looks waren ze wellicht de mist in gegaan door gebrek aan kennis over Rei Kawakubo's werk, maar waar het grootste gebrek aan lijkt te zijn is lef. Lef om af te stappen van wat in de ogen van celebrities en hun stilisten gewenst is en hun imago niet kan schaden.

Daarom bij dezen: een digitaal bosje rozen voor Rihanna en Caroline. En laten we hopen dat Kawakubo, die, op ooit Yves Saint Laurent na, de enige modeontwerper is die bij leven een Met-tentoonstelling opgedragen aan zichzelf mocht meemaken, in ieder geval een leuke avond heeft gehad.

Bekijk hier ALLE rodeloperlooks van het Met Gala 2017 >