Henriëtte Tilanus wint Lichting 2013

Henriëtte Tilanus sleept de G-Star Raw Talent Award @ Lichting 2013 in de wacht.

Meest gelezen

Amsterdam Fashion Week werd gisteravond afgesloten met een klapper van een show: Lichting 2013, de catwalkstrijd tussen getalenteerde, pas afgestudeerde modestudenten. Van iedere modeopleiding in Nederland mogen maximaal twee kandidaten hun vijf allerbeste stukken laten zien tijdens Lichting en zo strijden om de G-Star Raw Talent Award.
     

JURY
De vakjury van Lichting 2013 bestond deze editie uit Stefan Siegel – co-founder van modeplatforn Not Just Another Label, Maarten van der Horst (ontwerper én voormalig kandidaat van Lichting), modejournalist Robb Young (hij schreef onder andere voor New York Times style magazine T en The Guardian) en Alexander Fury, moderedacteur van The Independent. Ook het publiek mocht een stem uitbrengen op haar favoriet.

Advertisement - Continue Reading Below

    
Dit jaar ging Henriëtte Tilanus er vandoor met de prijs. Volgens de vakjury was haar afstudeercollectie, genaamd Let the dust settle, het allerbest. Tilanus won daarmee onder andere € 10.000 om in haar verdere ontwerpcarrière te steken. Naast die flinke som geld mag Tilanus ook een bijdrage leveren aan de internationale catwalkpresentatie van G-Star in Berlijn.

    
Zien: alle mooiste en meest opvallende catwalkstukken van Amsterdam Fashionweek achter elkaar >
   
LET THE DUST SETTLE
Voor Tilanus’ eindcollectie liet ze zich inspireren door Lady Edith Sitwell, een excentrieke schrijfster uit de jaren twintig die een bijzonder goed gevoel voor drama en stijl had. ‘Voor Let the dust settle verzamelde ik beeld van Sitwells outfits, interieur en tuin en las ik aandachtig haar gedichten,’ vertelt Tilanus. ‘Al dat materiaal vertaalde ik naar het heden en zo ontstond mijn Let the dust settle-collectie van vijf moderne, maar excentrische en originele stukken die zowel uitgesproken als draagbaar zijn’.

Meest gelezen

    
PROPELLERACHTIGE BLOEMEN
Tilanus vertaalde dit idee door jurken, wijde broeken, pakken en bloesjes te maken van soepele, licht doorschijnende stoffen met drukke prints van ruiten, stippen en strepen. Met als topper in de collectie: een roze top met propellerachtige bloemen en fournituren erop genaaid.
        

Amsterdam Fashion Week is weer voorbij; de hoogtepunten op een rij >      

    
Andere hoogtepunten uit de show: de vrouwelijke en prachtig afgewerkte stukken van Anbasja Blanken (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), de short met dinoprint van Katrien Baaij (Willem De Kooning Academie) en de zeventig centimeter hoge, 3D-geprinte schoenen van Duran Lantink (Gerrit Rietveld Academie).  
                  

Foto's: Team Peter Stigter

                

 
       
Bekijk in het onderstaande filmpje de hele show van Lichting 2013