Milaan Fashion Week: over de kleren van de keizer, lasbrillen, Amish en Pino

Inmiddels vaste prik aan het einde van een week internationaal modegeweld: de trends (van hoera tot HELP!) volgens 'gewone' journalist Aafke Romeijn.

Meest gelezen

Milaan, Milaan. Zoveel shows dat het je bijna gaat duizelen… En zoveel totaal uiteenlopende collecties! Van de geinige popart-outfits die bij Moschino door de wasstraat werden gehaald tot de klassieke lange avondjurken van Roberto Cavalli: het is haast appels met peren vergelijken. Toch zijn er weer een paar trends die zo opvallend zijn dat ik ze een rijtje heb gezet.

1. Ni hao!
Terwijl de Chinese economie langzaam instort, is Azië booming op de catwalk. Glimmend zijde met bloemenprints, drakenborduursels, kimono’s: lekker nineties allemaal, maar het mag blijkbaar weer. Opvallend: Dolce & Gabbana gaat niet voor China of Japan, maar kiest voor een Tibetaanse spiegeltjes-en-vlaggetjeslook, inclusief traditionele hoofdtooien. Mogen we het modehuis hier betrappen op een politiek statement? Als dat zo is, dan denk ik dat de Italiaanse VVV erg blij gaat zijn met Dolce & Gabbana: de rest van de collectie bestaat uit stukken met hysterische 'I

Advertisement - Continue Reading Below

Beeld: Gucci, Les Copains, Emilio Pucci, Dolce & Gabbana s/s 2016

Meest gelezen

 

2. Kleren van de keizer
Het begint een beetje saai te worden, iedere week hetzelfde verhaal over nipples. Maar in Milaan gaat men nog een stapje verder: ken je het sprookje van de keizer die nieuwe kleren wilde? Inderdaad, die liep uiteindelijk in z’n nakie rond, omdat ze hem hadden wijsgemaakt dat dat fashionable was. Nou, diezelfde fashiongoeroe heeft een bezoekje gebracht aan Milaan, want doorzichtige jurken, doorzichtige jurken everywhere. Liefst met de onderbroek van je oma eronder, om het geheel toch net die touch of seksloos mee te geven. 

Advertisement - Continue Reading Below

Beeld: Gucci, Dolce & Gabbana, Alberta Ferretti, Francesco Sconamiglio s/s 2016

 

3. Lasbrillen
De modellen kunnen als ze van de catwalk afkomen meteen door naar hun cursus puntlassen voor beginners: de veiligheidsbril hebben ze alvast op. Wel even uitkijken dat je geen gaatjes brandt in de rest van je designeroutfit, dat zou zonde zijn.

Advertisement - Continue Reading Below

Beeld: Gucci, Emilio Pucci s/s 2016

 

4. Diep in de zeeeee
Had ik borduursels al genoemd? Borduursels dus, liefst lekker hysterisch. Veel gezien: van die patches die je moeder vroeger op je broek naaide als je een gat op je knieën had gevallen. Maar dan groter, glimmender en cheesier. Opvallend: de grote hoeveelheden geborduurde roofvogels en zeevruchten die voorbij kwamen. Alsof de ontwerpers even naar de Disney-merchandisewinkel zijn gerend om het hoekje met Ariël-patches leeg te kopen. Moeten we hier iets mee? Ik heb zo’n vermoeden van wel: zeevruchten zouden zomaar eens de nieuwe flamingo’s kunnen zijn.

Beeld: Gucci, Emilio Pucci, Dolce & Gabbana s/s 2016

 

5. Amish
Nou heb ik de Amish nooit als lichtend modevoorbeeld gezien - ze zijn ergens in de 19e eeuw blijven hangen qua kleding, lifestyle, gadgets en religieuze beleving - maar in Milaan denkt men daar anders over. Naast al het naakt zwieren er ook tientallen hooggesloten, langgemouwde jurken rond, meestal gemaakt van keurig katoen met conservatieve prints. Bloemetjes, van dat soort. Je overgrootmoeder uit Zeeland zal gegarandeerd blij zijn met deze trend.

Meest gelezen

Beeld: Gucci, Fendi, Luisa Beccaria, Antonio Marras s/s 2016

 

6. Plateauzolen
Ze zijn terug van eigenlijk nooit weggeweest: plateauzolen in alle soorten en maten. Plak ze onder je pumps, onder je sandalen, heck: als we toch oosters bezig zijn, plak ze meteen onder je teenslippers. It’s all good, zolang je maar minstens vijf centimeter langer bent dan dat je paspoort aangeeft. Ik wens alle fashionista’s in de met kleine rotsteentjes bezaaide Nederlandse binnensteden sterkte komend seizoen. Happy wankelen!

Beeld: Gucci, Versace, Bottega Veneta, Fendi s/s 2016

 

7. Hopelijk wordt dit geen trend…
Pino heeft gebeld, hij wil zijn winterjas terug.

Beeld: Moschino, Giamba s/s 2016

Ken je ze nog: die zogenaamd grappige keukenschorten met blote mannentorso’s erop? Waarmee je nerderige buurman die nog nooit een sportschool van binnen heeft gezien kon doen alsof hij met een sixpack stond te shinen achter zijn barbecue? Nou, die hebben de catwalk dus bereikt. Hoe, vraag je? Ik heb geen idee, maar ergens heeft de fashion train hier een station gemist, zoveel is duidelijk.

 

8. Hebben!
Mag ik dit prachtige pyjamapak van Dolce & Gabbana voor Sinterklaas? Dank alvast. Zit volgens mij heerlijk, en ziet er tegelijkertijd superglamourous uit: een combi waar je me ’s nachts voor wakker mag maken.

Beeld: Dolce & Gabbana s/s 2016

 

Aafke over boobies (tetten-galore!), Zorro, pof en eidooiers @ LFW >

3>