Nog een keer dan: dit is Vetements

We kunnen het niet vaak genoeg over Vetements hebben, oh, excuus, we hebben het ook behoorlijk vaak over Vetements. Voor hen die zich afvroegen: leuk leuk, maar wie zijn die lui dan? Hier uw update.

Meer van Nu in ELLE
20 articles
Hotte bikini's in hemels Kaapstad: ELLE's Kleedkam
Dit zit in de toilettas van ELLE's Suze Kuit
Dit zit in de toilettas van ELLE's Yin Fung

WIE?
Het undergroundlabel van het Franse antifashioncollectief Vetements (letterlijk, met dakje op de eerste e: kleren) bestaat weliswaar al een tijdje maar stond het afgelopen jaar opeens volop in de aandacht, toen bekend werd gemaakt dat hoofdontwerper en woordvoerder Demna Gvasalia als opvolger van Alexander Wang bij Balenciaga was aangenomen. Naast de Georgische Gvasalia, die voor huizen als Margiela en Louis Vuitton werkte, bestaat het collectief uit broer Guram en vijf bevriende ex-Margiela-ontwerpers die liever anoniem blijven.

Advertisement - Continue Reading Below

MODEFRUSTRATIE
Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling om een commercieel merk te beginnen. Het idee kwam voort uit de frustratie die Gvasalia deelde met een aantal vrienden die ook voor grote modehuizen werkten. Uit onvrede over het gebrek aan creatieve vrijheid begon de groep in hun vrije tijd voor zichzelf de kleren te ontwerpen waar ze wel achter konden staan. Het resultaat valt te omschrijven als edgy maar draagbaar met een oversized silhouet en veel sportswear-invloeden. Gelukkig zag Gvasalia’s wat meer commercieel ingestelde broer Guram de potentie van het label, dat in het eerste verkoopseizoen maar liefst 27 verkooppunten wist te bemachtigen. Vooral de enorme hoodies met Vêtements-logo en de ingenieus herwerkte vintage jeans zijn elk seizoen in no time uitverkocht.

More From Nu in ELLE
20 articles
Hotte bikini's in hemels Kaapstad: ELLE's Kleedkam
Dit zit in de toilettas van ELLE's Suze Kuit
Dit zit in de toilettas van ELLE's Yin Fung
Laura Marling
Dit zijn de lekkerste zomerse tunes van het moment
ELLE mei 2017
Leesvoer: slutshaming, liefdesverdriet & feminisme

 

WAT?
De lente/zomer 2016-collectie is verrassend divers zonder de Vetements-signatuur uit het oog te verliezen. Naast de oversized sweatshirts, colberts met grote, rechte schouders en kinky leren laarzen kwamen er op de catwalk kitscherige gebloemde schorten en dramatische midi-jurken in chiffon, lurex en fluweel voorbij.

 

WAAR?
Het onafhankelijke merk heeft inmiddels al meer dan tachtig verkooppunten wereldwijd, waaronder de meest toonaangevende winkels zoals Dover Street Market, Matches en La Garçonne.

> Vanavond showt Vetements om 21.00 zijn herfst/wintercollectie 2016-2017 op de Parijse modeweek.

> Was Vetements de verzoorzaker van deze trend?