​Te dunne modellen, wat kan er aan gedaan worden?

​In Londen is een campagne opgezet. Sophie Walker heeft No Size Fits All ​in het leven geroepen.

Meest gelezen

Fashion Week heeft nét New York verlaten en dendert nu richting Londen, waarna het via Milaan in Parijs zal eindigen. Zoals altijd tijdens dit spektakel van een maand, schrikt menigeen van de slanke dames die het modeplankier betreden. En eerlijk is eerlijk, ze zijn ook zeer slank.

Ik herinner me de eerste keer dat ik naar New York ging voor Fashion Week en toen van dichtbij zag waar iedereen het altijd over heeft. Op foto's valt het altijd nog wel mee, maar als je backstage staat, schouder aan schouder met de meisjes die in een maand tientallen catwalks betreden, is het best even slikken. Dus ja, dat de wereld daar keer op keer over valt begrijp ik. En dat er steeds weer nieuwe initiatieven komen die het BMI van meisjes in de gaten houdt, en ze bij een te laag getal resoluut naar huis stuurt, is dan ook wel te begrijpen.

Het modehuis in kwestie moet een joekeloerus grote boete krijgen wanneer ze toch te dunne meisjes boeken

Advertisement - Continue Reading Below

In Londen is nu weer zo'n campagne opgezet. Sophie Walker, voorzitter van de Women's Equality Partij, heeft No Size Fits All in het leven geroepen, waarbij ze voorstelt dat modellen met een BMI lager dan 18,5 getest moeten worden bij een medisch arts. Bij een te laag gewicht is het over met de modeweek voor ze. Maar dat soort acties en reprimandes straffen de verkeerde personen. Ook in Milaan was een paar seizoenen geleden een soortgelijk initiatief actief, maar het straffen van modellen is niet een oplossing van het probleem.

Meest gelezen

Des te beter is het dan ook dat in het plan van Sophie zit opgenomen om de ontwerpers aan te pakken. Ze heeft de hulp ingeroepen van Saqid Khan, de burgemeester van Londen, om de financiering voor Fashion Week in te trekken wanneer ontwerpers zich niet houden aan de regels en nog steeds met idioot kleine sample-maten komen. En kijk, dat lijkt me een stuk effectiever. En bij de merken die het zonder financiering kunnen, zou ingesteld moeten worden dat het modehuis in kwestie een joekeloerus grote boete moet krijgen wanneer ze toch te dunne meisjes boeken.

Want zolang de 'schuld' bij de modellen blijft liggen, gaat er helemaal geen bal veranderen. Als meisje X voor show Y te 'dik' bevonden wordt, boekt het merk gewoon een ander meisje dat wel aan de eisen voldoet. Maar wanneer je het mérk aanpakt, kan er misschien nog wel eens iets veranderen.

Wat denken jullie?