Balenciaga brengt de (latex!) legging terug op het modemenu

Yes of Yikes?

Meest gelezen

Het was ons de show wel, die van Vetements-designer Demna Gvasalia voor Balenciaga afgelopen weekend. Het was zijn tweede voor het beroemde modehuis en de beste man staat behoorlijk in de spotlights, dus ook nu waren alle ogen op hem gericht.

En wat zagen die ogen?

Spandex, all spandex!

Advertisement - Continue Reading Below

Jawel, strakke, (latex) leggings is wat Gvasalia wil zien volgend jaar zomer. Overlopend in een sok, of zelfs schoen. Mijn credo 'een legging is geen broek' lijkt er nu dan echt aan te gaan. Maar - ik durf het bijna niet te zeggen - ik vermoed dat ik niet tot zomer 2017 nodig ga hebben om eraan te wennen. Tot mijn verbazing gaat deze versie van de legging er zélfs bij mij in als koek.

Meest gelezen

De show, op cheesy love song-deunen (Chris Isaaks Wicked Games, George Michaels Careless Whisper!), was een mix van fetish en couture, die brak met de regels en tegelijkertijd respectvol omging met de heritage van Cristóbal Balenciaga, de oprichter van het modehuis. Te lezen in de show notes was bijvoorbeeld dat een selectie broches uit het Balenciaga-archief waren gehaald om in de show de spotlights weer te pakken. Ooit door Cristóbal nog op zijn 'original models' gepind.

En een grote camel coat, die Balenciaga ooit voor zichzelf maakte en Gvasalia in datzelfde archief opduikelde, was de inspiratiebronnen voor de mannelijke vormen in de collectie.

En de fetish-vibe kregen, niet alleen in leggings maar ook in jassen, zorgde voor een extreem moderne look, maar heeft ook een link naar het verleden. Cristóbal Balenciaga was ook geobsedeerd door de relatie tussen lichaam en stoffen die lichaamsvormen omarmden, alleen hield hij het voornamelijk bij (transparant) zijde.

DRESSING FOR PLEASURE = BALENCIAGA 🔞🔞🔞 📹 @isabellaburley

A video posted by Dazed Fashion (@dazedfashion) on

Advertisement - Continue Reading Below

Ook een juiste hoeveelheid (haast tweedehands) seventies kwam voorbij:

Clash of home comfort florals @balenciaga

A photo posted by Susie Lau (@susiebubble) on

Meest gelezen

Uit de kluiten gewassen luxe versies van boodschappentassen:

Bag it up @balenciaga #pfw

A photo posted by Elle Magazine (@elleusa) on

En de jaren-tachtig-schouders, voor herfst/winter 2016 al gezien bij Vetements, voerde Gvasalia nu ook bij Balenciaga in. Van die schouderpartijen waarbij het lijkt alsof de hanger nog in het jasje zit:

Balenciaga: shoulders, colours and SPANDEX

A photo posted by Suzy Menkes (@suzymenkesvogue) on

Hebben we nu alles? Nee, er moeten namelijk nog even wat credits naar de to die for look van Kim Kardashian front row (die jas! die boots!):

En er moet worden genoteerd dat Gvasalia iets heeft gedaan met het enige puntje van kritiek dat hij kreeg op zijn allereerste show voor Balenciaga: het gebrek aan diversiteit onder zijn modellen. Dit keer was er inderdaad meer variatie te zien.

Job well done zeggen we dan. Bekijk hier álle looks uit de show.